Marija Kolb: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje

Marija Kolb ovogodišnja dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu najboljeg glumačkog ostvarenja u radio drami ‘Tuga – Les Hommes Approximatifs’ u režiji Stephanie Jamnicky. Posebno je to priznanje za mladu, talentiranu kazališnu glumicu koja posljednjih godina niže same uspjehe.Na 27. dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta (NGH), koja je ove godine u znaku obilježavanja 100. obljetnice Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Marija je žiri osvojila dugogodišnjim radom i trudom, kojeg su prepoznali i nagradili mnogi kolege umjetnici i glumci.

‘Znam da zvuči kao floskula, ali zaista se nisam nadala, čak štoviše imala sam osjećaj da ja sigurno neću dobiti nagradu. Iznenađena sam, presretna i zahvalna. Najviše sam zahvalna redateljici Stephanie Jamnicky i kolegama. Radi se o kolektivnom trudu i uspjehu. Nagradu dijelim sa svima njima’, istaknula je nagrađena glumica.

Mariji Kolb, glumici iz Zagreba ovo je peta po redu, što individualno, što kao članici kolektiva, nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta. Diplomirala je glumu 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a već sljedeće godine osvaja Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade za ulogu Pippi u predstavi ‘Pippi Duga čarapa’ Dječjeg kazališta Osijek, u režiji Zlatka Svibena. Godinu nakon, igra naslovnu ulogu u predstavi KD Pinklec i HNK Varaždin ‘Dječak Ivek i pas Cvilek’ koja osvaja NHG za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji za djecu i mlade. Izuzetno nagrađivana predstava ‘Unterstadt’ HNK iz Osijeka u režiji Zlatka Svibena, u kojoj je imala veliku ulogu, osvojila je NHG za najbolju dramsku predstavu u cjelini 2012. Na dodjeli nagrada 2014., povodom nominacije NHG za najbolji mjuzikl, našla se zajedno s ansamblom vrlo popularnog mjuzikla ‘Crna kuća’ u režiji Igora Barberića, u kojem je igrala Vješticu Rosu, jednu od glavnih uloga.

Osim što često snima radiodrame na dramskom programu Hrvatskog radija, svestrana Marija trenutno igra u dvjema predstavama (‘Čudak Šumek’ i ‘Idi pa vidi’), priprema treću, a radi i na Fakultetu za film i scenske umjetnosti Međunarodnog sveučilišta Libertas kao umjetnička suradnica za Glumu i Scenski pokret. Zajedno s kolegom Matijom Kezeleom vodi i Kotar teatar, jedino profesionalno kazalište u Gorskom kotaru sa sjedištem u Delnicama. Osim glume, koja joj je uvijek na prvome mjestu, Marija uživa u različitim aktivnostima na otvorenom, aktivno se bavi plivanjem i rolanjem, a zimi klizanjem.

I. T.


Tagged: , , , , , , , , , , ,