Maro Kriste: Uspješna izložba u Dubrovniku

U ugodnom ambijentu tvrđave Svetog Ivana u Dubrovniku, otvorena je samostalna izložba slika ‘Traganje za Gradom’ vrsnog mladog dubrovačkog  umjetnika, slikara, kolorista Mare Kriste. 1-Marin Ivanović, Mila Miličić Vukosavić i Maro Kriste Svečano otvorenje vodila je Nila Miličić Vukosavić, pjevali su operni pjevač Ronald Braus i mlada mu kolegica Laura Hladilo, a o Kristeovu umjetničkom radu govorio je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

3-Ronald Braus‘Ako je netko došao do izražaja i istaknuo se u svijetu umjetnosti u kojem se naprosto otkriva ta neizmjerna ljubav prema boji, koja je za njega smisao slikarstva i glavna prekretnica, onda je to upravo mladi Maro Kriste koji je izložio dvadeset slika, ulja na platnu, akrilika’, istaknuo je u prigodnom govoru Marin Ivanović, naglasivši kako je za njega upravo Kriste jedan od najboljih mladih slikara u Dubrovniku, što mu je i kazao na zadnjoj izložbi u hotelu Rixos, a mnogi su mu to, kako tvrdi, tada zamjerili. U pohvalama Kristi, Ivanović je, između ostalog poželio, ‘da nas češće počasti ovakvim izložbama’.

2-Laura Hladilo‘Odustavši od prigodničarskih rakursa, referentnih boja, minucioznog crteža i dopadljive atmosfere, Maro Kriste se uputio u traganje za protejskom vlastitošću, otkrivajući  na taj način neki novi Dubrovnik. To traganje za Gradom, o čemu smo razgovarali, a što je i naziv cjelokupne izložbe je jedna priča koja je i neobično radosna, ali i vrlo tugaljiva. Zapravo svatko onaj tko voli Grad od njega i bježi zato što ga ne želi držati na mjestu. Ovim slikama ti si od nečega što pomalo ide na živce onima koji se bave ovom strukom, napravio motiv u koji stojim i gledam i ne mogu vjerovati što si učinio s bojom. ‘Rekao si mi nemoj me hvaliti, i ne hvalim te uzalud. Vrstan si tehnicist, znaš kako se boja miješa na platnu, znaš  što bojom možeš dobiti i ne bježiš od toga da nekim čudnim bojama donosiš motive koji su svima nama poznati. Bježiš od ovog Grada, a zapravo mu se vraćaš. On za tebe nije autoritet, on je za tebe ljubavnik. Što ga reče profesor Josip Škerlj, veliki dubrovački akademski slikar Dubrovniče-ljubavniče!’, kazao je Ivanović.

Maro Kriste zahvalio se svima koji su svojim dolaskom uveličali izložbu, a ponajviše sestri, Ivani Merčep koja je bila zadužena za odlično obavljeni organizacijski dio.

F. M.

Pročitajte još: Maro Kriste: Traganje za Gradom , Intervju: Maro Kriste, dubrovački slikar

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,