Matanićev Zvizdan u hrvatskim kinima

Film ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića uskoro stiže u kina: serija premijera i pretpremijerno prikazivanje u dvorani Gold Class zagrebačkog multipleksa CineStar Arena IMAX planirani su od 16. do 23. rujna, a od 24. rujna film će biti u svim hrvatskim kinima. Svečana riječka premijera planirana je također za 16. rujna u okviru Sajma filma Kino mreže, 19. rujna slijedi premijera u Zadru, 20. rujna u Kninu i Splitu te 21. rujna u Osijeku. Zagrebačka premijera filma uslijedit će 22. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.
Zvizdan-Tihana Lazović, Dado Ćosić i Dalibor Matanić‘Zvizdan prati’ tri različita desetljeća u dva susjedna sela operećena netolerancijom i sukobima, a kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a u ostalim nastupaju Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić i Kinorama, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Od samih početaka i svjetske premijere na međunarodnom festivalu u Cannesu, ‘Zvizdan’ niže uspjehe – na tom festivalu osvojio je Nagradu žirija u sklopu programa Izvjestan pogled, uvršten je u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 a dodjeljuje je Europski parlament, na Sarajevo Film Festivalu ovjenčan je nagradom CICAE koju dodjeljuje žiri Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, dok je na pulskom filmskom festivalu sa šest Zlatnih Arena i nagradom Oktavijan ostvario aposlutnu pobjedu. Najnovije priznanje pristiglo je proteklog tjedna iz Hrvatskog društva filmskih djelatnika, koje je ‘Zvizdan’ odabralo za hrvatskog predstavnika u natjecanju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

HAVC


Zvizdan-Dalibor Matanić
Zvizdan u utrci za europskog Oscara
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,