Zvizdan u utrci za europskog Oscara

Europska filmska akademija objavila je selekcijsku listu od pedeset i dva najbolja ovogodišnja europska ostvarenja, među kojima i nagrađivani igrani film Dalibora Matanića, Zvizdan. Spomenuti filmovi natječu se dalje za nominacije za 28. Europske filmske nagrade, popularno nazvane ‘europski Oscar’.

Lista uključuje filmove iz 36 europskih zemalja, što ilustrira raznolikost europske kinematografije, stoji između ostalog u priopćenju Europske filmske akademije. U sveukupno 21 kategoriji, među kojima i one za najbolji europski film, redatelja, scenarista, glumicu, glumca, EFA svake godine nagrađuje najbolja dostignuća europske kinematografije.

Tako će narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovati za nominacije u spomenutih pet kategorija. Svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri.

Nominacije za 28. Europske filmske nagrade bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli u Španjolskoj, dok će se svečana dodjela nagrada održati 12. prosinca u Berlinu.

Podsjetimo, prošle je godine Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film osvojila njemačko-hrvatska koprodukcija ‘Kokoška’ redateljice Une Gunjak.

‘Zvizdan’ (koji je nedavno odabran i za predstavnika Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova) prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović. Produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama, a koprodukciju slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

HAVC


Zvizdan-Tihana Lazović, Dado Ćosić i Dalibor Matanić
Matanićev Zvizdan otvara natjecateljski program u Sarajevu

Dalibor Matanić-Zvizdan
Matanićev Zvizdan najbolji na 62. Puli

Dalibor Matanić, Ankica Jurić Tilić i Tihana Lazović
Matanićev Zvizdan nagrađen u Cannesu

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,