Mate Rimac: Autonomna vožnja promijenit će svijet!

U sedmoj emisiji ‘Poduzetnički mindset’ sa Sašom Cvetojevićem na N1 TV gostovao je Mate Rimac, osnivač kompanija Rimac Automobili i Greyp Bikes, čije se inovacije i globalni uspjeh s pravom naziva hrvatskim čudom.

Posljednjih godina svojim je inovacijama dao nemjerljiv doprinos razvoju električnih automobila i globalnoj autoindustriji u cjelini. To potvrđuje i nagrada za najvažniju osobu u autoindustriji za 2020. godinu (2020. Motortrend Person of the Year), a njegov su rad prepoznali i brojni svjetski automobilski divovi poput Hyundaija, kompanije koja ima četiri puta veći prihod nego što je cijeli hrvatski BDP, Seata i Porschea, koji su ili partneri ili ulagači u Rimac Automobile.

Ono što se pri susretu s Matom Rimcem čini kao najveći dar i čudo jest njegova jednostavnost, a ni u ovoj prigodi nije propustio spomenuti koliko mu je stalo do odnosa prema životinjama, cjelokupne ekonomske i klimatske situacije te kako će izgledati ekološki prihvatljiv Rimac kampus, čiji je početak gradnje planiran za iduću godinu.

Govoreći o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa i utjecaju lockdowna na njegove kompanije, Rimac je rekao da je njegov tim u prvoj fazi radio u punom kapacitetu od doma, a čim su to okolnosti dopustile, dio po dio zaposlenika krenuo je odrađivati ono najnužnije i u pogonu. Kako se uvijek trudi biti maksimalno transparentan prema široj javnosti, sve je to komunicirao i u videu koji je prije nekoliko tjedana objavio na društvenim mrežama.

Zasad u kompaniji Rimac Automobili ne osjećaju velike financijske posljedice, jer su prošle godine privukli oko 80 milijuna eura investicija te su zahvaljujući tom priljevu sredstava u mogućnosti idućih godinu dana preživjeti bez većih turbulencija. Nakon što je, kako i sam naglašava, prvih desetak godina kompanija bila na rubu preživljavanja, današnje stanje predstavlja istinsko olakšanje.

Objasnio je da mu je jako dobro poznat osjećaj krize, osjećaj kad puno radiš, a svejedno ne znaš hoće li kompanija preživjeti do idućeg tjedna. Zato istinski suosjeća sa svima koji su se zbog kompletnog zastoja ekonomije, pod utjecajem ove korona-krize, našli u teškoj situaciji.

O spomenutom Rimac kampusu, u kojem bi okupio razvoj i proizvodnju te sve zaposlenike na jednome mjestu, Rimac je rekao da je to značajan projekt i ostvarenje njegove velike želje. Upravo bi početkom 2021. prva lopata trebala biti zabijena kako bi se započelo s kopanjem temelja za objekt veličine 100.000 m2, koji će primati 2000 zaposlenika, s vrtićem za djecu zaposlenika, proizvodnjom organske hrane i domaćim životinjama, smještajnim kapacitetima za zaposlenike, goste i kupce, smješteno i uklopljeno u netaknutu prirodu.

Prosječna neto plaća u Rimac Automobilima je 12.000 kuna, a namjera mu je taj iznos postupno i podizati. U timu imaju zaposlenike iz 30 zemalja svijeta, a cilj im je i po primanjima biti konkurentni na svjetskom tržištu.

Komentirajući izjavu Elona Muska da je ‘najteži posao na svijetu održavati kompaniju koja proizvodi aute’, Rimac je rekao da je to istina zbog mnogo razloga, naglasivši pritom da se automobil sastoji od 100.000 elemenata i zapravo predstavlja spoj svih znanosti u jednoj cjelini.

Na samom kraju je objašnjavajući budućnost prijevoza govorio o autonomnoj vožnji (self drivingu), za koju smatra da neće promijeniti samo automobilski svijet, već današnji način života i svijet u cjelini.

M. V.


Tagged: , , , , , , , , ,