Matija Cvek – pobjednik 68. Zagrebačkog festivala

Emotivnom izvedbom pjesme ‘Ptice’ za koju je s Alanom Dovićem,napisao tekst i glazbu, Matija Cvek je gotovo jednoglasno osvojio simpatije stručnog žirija te premoćno odnio pobjedu na 68. Zagrebačkom festivalu.
Žiri su činili Uršula Tolj, Željko Bebek, Ivan Dečak, Zvjezdan Jurcola i umjetnički direktor festivala Branimir Mihaljević. Svojim su ocjenama na drugo mjesto smjestili Nenu Belana i njegov reggae ‘Teško je’, dok je treće mjesto pripalo pjesmi ‘Nema pravila’ mlade trap senzacije KUKU$.

‘Presretan sam! Iza mene je bio sjajan bend, fenomenalna produkcija, sve skupa odlične pjesme i izvođači. Ova nagrada me motivira i inspirira, a i moram priznati da me malo umirila u ovom trenutku moje karijere. Stvarno sam prezadovoljan i zovem sve na cugu!’, izjavio je vidno uzbuđeni Cvek.

Radijski urednici okupljeni u Hrvatskoj udruzi radijskih nakladnika za najbolju pjesmu odabrali su duet Nikoline Tomljanović i Belfast Fooda ‘Volim kako se smiješ’, dok je statuom za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg izdanja festivala nagrađen Marko Kutlić.

Direkcija festivala iz Hrvatskog društva skladatelja predstavila je novu nagradu za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu, a prvi laureat je skladatelj, producent i aranžer Alfi Kabiljo. Kao autor, Kabiljo je na festivalu debitirao prije točno 60 godina, a od tada je sudjelovao čak 33 puta s brojnim pjesmama od kojih su mnoge postali evergreeni.

Svečanosti Zagrebačkog festivala doprinijelo je i emotivno prisjećanje na dvojicu velikih autora i glazbenika koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj glazbi i povijesti festivala: Krunoslava Kiću Slabinca i Rajka Dujmića. Nova čitanja njihovih festivalskih uspjeha ponudili su mlade snage Marko Kutlić, Alen Đuras, Gina Damjanović i Luka Nižetić te Jasna Zlokić koja se prisjetila svoje izvedbe Rajkove pjesme ‘Povedi me’ s kojom je pobijedila na Zagrebfestu 1984.

Uz voditelja Tarika Filipovića, najave Gine Damjanović i Luke Nižetića te orkestar Ante Gele zaključeno je ovo posebno izdanje Zagrebačkog festivala koje je publika pratila pred malim ekranima i na društvenim mrežama.

R. P. / Foto: Matej Grgić


Tagged: , , , , , , ,