Matoševe Umorne priče za budnu publiku

Najnovija kazališna predstava Eurokaza ‘Umorne priče’, nastala u koprodukciji s Empiria teatrom i prema literarnom stvaralaštvu A. G. Matoša, tematizira socijalne, kulturološke i emotivne posljedica kriza, a premijerno će biti izvedena u ponedjeljak 14. lipnja u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo.Kako krize, bilo društvene ili ekonomske prirode, od pamtivijeka otvaraju teme društveno-političkih pitanja u sukobu s individualnim mišljenjem, tako sama priča predstave, koja ‘pije na vrelu’ Matoševih novela i pjesama te suodnosu individualnog i kolektivnog, pitanjima poput – tko sam ja kao pojedinac, tko sam ja u društvu i kako ono utječe na moju individualnost, čiji je život vrjedniji, jesam li ja važan kao pojedinac ili okolina koja me okružuje – otvara aktualnu i vrlo ranjivu temu o ljudskoj individualnosti.

Budući da je pandemija koronavirusa i kazališnom svijetu zatvorila vrata do publike, te preko noći promijenila uvjete rada i prikovala ih uz nove online metode komunikacije, u potrazi za novim načinima interakcije, ‘Umorne priče’ su ‘sretan spoj’ kazališta i tehnologije, odnosno multimedijalni projekt koji će na pozornici, između ostalog, zaživjeti kao i Zoom konferencija.

Tako će se profesionalnom glumačkom kvartetu, koji čine – Rok Juričić, Katarina Madirazza, Matej Đurđević i Laura Bošnjak – pridružiti i šesteročlana ekipa glumaca amatera koja u predstavi putem Zooma sudjeluje u stvarnom vremenu. Ispred kamera svojih uređaja u vlastitom prostoru, animirat će scenografski materijal te tako zajednički stvarati mozaik koji će, mijenjajući se, stvarati pozadinsku vizualnu kulisu.

Da bi se to tehnički i scenski ostvarilo sa svim popratnim efektima, pobrinuo se multimedijalni umjetnik Vitar Drinković, koji će na principu fotogrametrije iz niza fotografija stvoriti impresivan 3D model, kao ‘magičan začin’ cijeloj scenografiji, koju autorski potpisuje.

Predstavu režira Iva Srnec, ujedno i utemeljiteljica i umjetnička voditeljica Empiria teatra, novuma na našoj nezavisnoj kulturnoj sceni: ‘Empiria teatar je osmišljen kao kazalište, gdje se element dokumentarnog neizbježno isprepleće s fikcionalnim. Posebna se pažnja upućuje i prethodnom istraživačkom procesu koji autentična iskustva ljudi kakve susrećemo i poznajemo pretvara u kazališne i multimedijalne forme. Osnovani smo tek ove godine i posebna nam je čast da je naša prva suradnja upravo s produkcijskom kućom Eurokaz i producentom Markom Milovcem.’

Dramaturgija ‘Umornih priča’ povjerena je Dini Vukelić, koja je objedinila novele, dajući im okvir sačinjen od Matoševe poezije koja izrazito suvremeno dočarava stanja krize i nade. Kostime je osmislila i priredila Suzana Brezovec, a za glazbu i produkciju zaslužan je Marko Milovac.

Za više informacija i rezervaciju ulaznica za premijernu izvedbu, posjetite eurokaz.hr

I. C.


Tagged: , , , , , , , ,