Međugorsko čudo: Carska vina Grgo Vasilj

U prostorijama HKD Napredak u Zagrebu predstavljena su Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja (BiH). Ova vinarija ima 170-godišnju tradiciju, a modernu proizvodnju i izlazak na tržište počeli su 1994. godine.Grgo Vasilj poznati je hercegovački vinar, a zajedno sa sinom Andrijom postigao je uspjehe koje su prepoznali kupci i stručnjaci. Prve nagrade ova obitelj dobila je još 1912. godine. Na 22 hektara vinograda prosječno godišnje proizvedu oko 80.000 litara vina. Ovom prilikom predstavljenih sedam vina nisu na širokom tržištu; samo su Žilavka i Blatina Fine Edition u maloprodaji. Po riječima Andrije Vasilja, Grgina sina, u kreiranju vina konzultiraju poznate hercegovačke enologe Tihomira Prusinu, Hrvoja Augusta i Darka Šimića.

Prezentacija, koju je vodio sommelier Tomislav Jakopović, počela je s Carskom žilavkom Premium iz 2020. U ovom vinu je 99% žilavke, a 1% posto su također tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija. Po reakcijama iz publike ovo vino je sve do prezentiranja crnih sorti imalo najviše glasova.

Čak pet od sedam predstavljenih vina nose imena po djeci Andrije Vasilja: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (Iva) i David. Vasilji, osim domaće blatine, preferiraju od crnih sorti cabernet sauvignon. Tako smo imali priliku kušati rosé Niku od cabernet sauvignona, Jeanne cabernet sauvignon, a u cuvéeu David zastupljen je podjednako 50% kao i blatina. Prigodan catering osigurao je kućni obrt Mrvica.

U petom vinu po redoslijedu predstavljanja, Carskoj blatini Premium Edition 2018, zastupljeno je uz 90% blatine po 5% trnka i cabernet sauvignona. Vinarija ima oko 29.000 trsova blatine i 25.000 cabernet sauvignona, a ostalo je najvećim dijelom žilavka. Posljednja tri vina su imala sljedeće alkohole: Carska blatina 13,5%, Jeanne 2017 također 13,5% a David 2018 čak 15,1%. Opći je zaključak da sva tri vina po svojim sadašnjim parametrima imaju potencijal za višegodišnje odležavanje.Andrija Vasilj je naglasio obje komponente u stvaranju dobrih vina i rad u vinogradu i podrumu: ‘Morate imati dobru sirovinu. Ove godine na naših 22 hektara ubrali smo 120 tona odličnog grožđa a to je preduvjet da preciznim radom u podrumu dobijete ovakva vina’.

Carska vina Grgo Vasilj proizvode i rakije u manjim količinama. Imali smo priliku probati lozovaču i višnjevaču, a u asortimanu su još orahovača i travarica.

V. M. / Foto: Marko ČolićTagged: , , , , , , , , ,