Međunarodni festival umjetnosti Marco Polo ponovno na Korčuli

Institut Marco Polo i ove godine organizira međunarodni festival umjetnosti ‘Marco Polo – Put svile – Put dijaloga’ koji će se u gradu Korčuli održati od 23. do 30. kolovoza.Festival promiče kulturu zemalja s područja Puta Svile među kojima su Kina, Rusija, Turska, Azerbajdžan, Kazahstan, Indija, Južna Koreja, Iran, Indonezija, Bugarska i Hrvatska. Želja organizatora je širenje razumijevanja važnosti kulture dijaloga i prihvaćanja različitosti s ciljem edukacije, interakcije i zbližavanja zemalja s Puta svile za njihovu buduću interkulturalnu suradnju.

Bogat program festivala nudi zanimljiva filmska ostvarenja te glazbene i likovne radove umjetnika iz zemalja koje dijele zajednički Put svile, a njihovu selekciju načinila je svaka od zemalja sudionica festivala posredstvom svog veleposlanstva u Hrvatskoj. Osim projekcija dugometražnih igranih filmova održat će se okrugli stol i panel diskusija deset veleposlanika na temu ‘Put svile jučer – put mira danas’ na kojem će iskusni diplomati artikulirati vlastita viđenja i pristupe razvoju globalne politike postizanja svjetskog mira i tolerancije među narodima i kulturama.

‘Ključno pitanje našeg doba danas je postizanje svjetskog mira, odnosno dijaloga i tolerancije među svim narodima i kulturama, pogotovo među onima gdje istog manjka i nedostaje. Postizanje te paradigme omogućavaju prije svega točke susreta i ovakva događanja gdje se predstavljaju, prikazuju i susreću pluralizmi identiteta, različitosti, posebnosti, ali i sličnosti različitih naroda i nacija. Ovaj festival upravo stoga teži promicati, podržavati, graditi i naposljetku prezentirati osebujnosti umjetnosti nastalih na toj topici puta svile, i to baš u gradu Korčuli, koji je u prošlosti povijesno obilježen kao mitsko mjesto i ishodišna točka slavnog putnika Marca Pola, te kao takva 23. kolovoza ponovno postaje mjesto susreta filmskih, glazbenih i likovnih umjetnika skupa s diplomatima iz njihovih zemalja, a sve s ciljem postizanja samo jednog – razumijevanja važnosti kulture dijaloga i prožimanja različitog kao osnovnog preduvjeta postizanja globalnog mira’, rekao je Igor Prižmić, ravnatelj festivala i direktor Instituta Marco Polo.

A. P.

Tagged: , , , , , , , , , ,