Mia Matijević: Mural Smogovci kod III. gimnazije

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u suradnji sa Zajednicom Nakladnika i Knjižara HGK te drugim organizatorima Noći knjige predstavlja umjetničku intervenciju ‘Smogovci’ izvedenu povodom 10. Noći knjige pod motom ‘Ljekovita moć knjige’.Autorica murala ‘Smogovci’ je Mia Matijević, a nalazi se u Zagrebu, na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije.

Mural je predstavljen uz prisutnost autorice; Hrvoja Hitreca, autora romana i scenarista TV serije; Darke Sudarević, ravnateljice III. gimnazije; Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a i dekana Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu te članova Organizacijskog odbora Noći knjige.

Mural je izveden s idejom povezivanja ‘likovne umjetnosti s knjigom’, u ovom slučaju knjige i serijala ‘Smogovci’. Prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. Također, izvedba murala najavljuje buduću suradnju i izvedbu novih murala inspiriranih književnim djelima povodom obilježavanja 2021. Godinom čitanja. Oslikavanjem murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenim knjizi i čitanju. Želja im je potaknuti interdisciplinarnu suradnju u kulturi kao i uključiti lokalnu zajednicu te podignuti svijet o identitetu preko književnosti, likovne i filmske umjetnosti.

Mia Matijević je diplomirala na ALU u Zagrebu 2020. godine, a primarno se izražava u mediju slikarstva.

Izlagala je na tri samostalne i brojnim skupnim izložbama, sudjelovala je na dva rezidencijalna programa (Njemačka, Litva) i Erasmus+ stručnoj praksi (Njemačka).Dobitnica je četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale ALU, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dvije Sveučilišne stipendije za darovite studente.

H. D.Tagged: , , , , , , , , , , ,