Miljenko Smoje: Idućih sto godina

U srijedu, 29. studenoga (19 sati), u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu, povodom izdanja VBZ-a, Malo i Velo misto Miljenka Smoje na svoj način tumače Tisja Kljaković Braić, Josip Antić i Ivica Ivanišević. Moderatorica je Diana Nenadić.

Iza Smoje su ostale tisuće stranica koje prate i vole Dalmaciju, dvije velike TV serije i jedna TV drama koje su oblikovale slike našeg juga u nepoderivi obrazac kojeg se nećemo tako lako riješiti. U tim slikama Dalmacija se ogleda kao u zrcalu, a Hrvatska u zagonetki svoje teško objašnjive raznolikosti.

Pišući vazda, kako je sam govorio, ‘protiv smrada sile’, uz riznicu lokalnog kolorita ostavio nam je praktičnu poduku iz slobode. Razgovor u KIC-u, uz najnovija izdanja i brojne inserte TV djela dvaju Marušića, prilika je da se sa Smojom družimo iz pozicije zemljopisne i vremenske daljine, prateći liniju njegove stvarne veličine.

Smojin životni, književni dramski i medijski projekt, prevratnički i urnebesan, zadužio nas je neizmjerno više no što se moglo očekivati od jednog šaljivog novinara.

C. K. / Foto: Tisja Kljaković Braić


Tagged: , , , , , , , ,