Mlada vina Iločkih podruma

U Matis baru u Zagrebu, Iločki podrumi su predstavili mlada i svježa vina brojnim uzvanicima, među kojima su bili sommelieri, ugostitelji i novinari.Ovim vidom prezentacije u prekrasnom ambijentu u proljetnom stilu, želja je bila ukazati na domete i potencijale sorti s položaja Vukovo, ali isto tako i na potencijale berbe 2018. godine.

Iločki podrumi simbol su očuvanja hrvatske vinske tradicije koja na vinogradarskim položajima Principovac i Vukovo datira više od dva tisućljeća. Stari podrum iz 1450. prvi je podrum građen u svrhu proizvodnje i čuvanja vina u ovom dijelu Europe i svijeta, gdje plemićka obitelj Odescalchi ostavlja upečatljiv trag u procesu stvaranja velikih vina, temeljenom na odabiru najboljih položaja, plemenitih sorti, novih tehnologija i izvornog punjenja vina na posjedu.

Na površini nasada od 135 hektara na nadmorskoj visini od 153 do 196 m, prostire se položaj Vukovo koji s povoljnom i konstantnom temperaturom pogoduje ručno branom grožđu za vina iz odabrane linije. Sorte koje se nalaze na tom položaju su graševina, traminac, chardonnay, pinot bijeli, rajnski rizling, frankovka i cabernet sauvignon. S tog položaja kušali smo tzv. vina ‘za svaku priliku’.

Pinot bijeli oduševio je mirisom s naglašenim notama svježeg i zrelog voća te punoćom, ugodom i svježinom u okusu. Rajnskim rizlingom dominiraju kompleksni voćni mirisi, koji u kombinaciji s izraženom svježinom stvaraju dojam elegancije kako u mirisu, tako i u tijelu, čineći ga osvježavajućim i vrlo ugodnim. Graševina već na prvu osvaja zeleno-žutom bojom, a u aromatskom profilu otkriva dominaciju svježeg mirisa jabuke, citrusa i breskve. U okusu je ovo vino vrlo skladno i podatno s lijepim sortno prepoznatljivim završetkom. Chardonnay je otkrio izražen bouquet svojstven ovoj sorti. Idealnog je omjera kiselina i alkohola pa time poziva na uživanje, ne samo u jednom gutljaju. Traminac, koji jedino Iločki podrumi rade u osam različitih stilova i po tome su prepoznatljivi, s položaja Vukovo dolazi u okusu elegantno, svježe, harmonično i meko, s tipičnim mirisom ruže kao sortne prepoznatljivosti. Rose Frankovka lijepe je ružičaste boje, svježeg voćnog mirisa s naglaskom na malinu, koja nas poziva na uživanje u vrućim ljetnim danima. Sva kušana vina iz ove linije osvježavajuća su, elegantna i skladna. Rose i bijela vina njegovana su u inoks tankovima kako bi zadržali svježinu i sortne karakteristike. Sva vina podatna su u mirisu i okusu, idealna za svakodnevno uživanje, a izvrsno se sljubljuju s jednostavnim predjelima i glavnim jelima spravljenih od mesa, ribe i morskih plodova te laganim desertima.

U nastavku smo kušali ‘vina za posebne prilike’, a ovo je zaista bila jedna takva: Chardonnay vrhunsko vino 2018, Traminac Principovac 2015 te Traminac izborna berba bobica 2016 s položaja Principovac, koja su suha, elegantna, bogata i intenzivna.

Lijepi planovi uvijek gode, a slijedom kušanoga možemo ustvrditi dobar omjer cijene i kakvoće što će zasigurno znati prepoznati ljubitelji vina na kontinentu i na obali.

‘Posebnost terroira, sortimenta, ljudi, tehnologije i konstantno unapređivanje kvalitete kao glavne strateške odrednice u svim segmentima poslovanja Iločkih podruma, učinili su Iločke podrume glavnim nositeljem razvoja Iloka kao vinske destinacije Srijemskog vinogorja, Hrvatskog Podunavlja i ovog dijela Europe i svijeta, o čemu svjedoče brojna priznanja osvojena na najprestižnijim domaćim i međunarodnim stručnim vinskim ocjenjivanjima te mjesto jedinog hrvatskog podruma ucrtanog na vinskoj karti Europe. To potvrđuju i tri lijepe nagrade koje nam dolaze s ovogodišnjeg International Wine Challengea iz Londona za Traminac Principovac 2015, koji je osvojio srebrnu medalju te Traminac izborna berba prosušenih bobica 2011 i Traminac vrhunsko vino 2017, koji su osvojili brončane medalje’, izjavila je Karmela Tancabel, članica Uprave za marketing i izvoz, koja je nas je maestralno odvodila kroz ovu sjajnu i nezaboravnu prezentaciju.

I. P. / Foto: Julio FrangenTagged: , , , , , , , , , , ,