Mlade i buduće mame uz projekt Ja čitam

U zagrebačkoj knjižnici Augusta Cesarca predstavljen je projekt za roditelje i djecu pod nazivom ‘Ja čitam’ u organizaciji Knjižnica Grada Zagreba i Grada Zagreba. Podržale su ga mame glumice Ana Vilenica i Ana Maras Harmander te poznate trudnice Nevena Rendeli, Mirna Medaković i Vanda Winter.Ukazale su na važnost razvitka navike čitanja kod djece od samog rođenja, kako bi razvili predčitačke vještine te pozitivno utjecali na njihov emocionalni razvoj, poticanje mašte i kreativnosti, poboljšavanje pažnje i jačanje samopouzdanja. Kako ključnu ulogu u najranijoj dobi razvoja i odrastanja djece imaju roditelji i drugi članovi obitelji, ovaj je projekt usmjeren i prema svim odraslima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom.

Prilikom predstavljanja projekta, ravnateljica Knjižnica Grada Zagreba, Davorka Bastić, spomenula je brojne dosadašnje aktivnosti u mreži zagrebačkih knjižnica upravo na temu poticanja čitanja djece i mladih, od onih lokalnih, poput NAJčitatelja godine, Knjižnice širom otvorenih vrata i mnogih drugih, do nacionalnih kao što je Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se upravo koordinira iz Knjižnica grada Zagreba. Kroz 2016. godinu organizirano je gotovo 23.000 programa za djecu i mlade, koji su okupili više od 155.000 malih i velikih posjetitelja. Zadovoljno je zaključila kako ovakva inicijativa besplatnog upisa do 15. godine, zahvaljujući kojoj se do sada upisalo 13.000 djece i mladih, logično zaokružuje ovu uspješnu priču o odgajanju malih čitatelja i korisnika knjižnica. Za potpuni uspjeh potrebna je kvalitetna i trajna suradnja knjižnica s obiteljima, vrtićima, školama, odnosno svima koji sudjeluju u odgoju djece i zahvaljujući kojima će ta djeca ostati trajni i zadovoljni korisnici svojih knjižnica.

Glumci i mladi roditelji Ana Vilenica i Ivica Pucar su na druženju s djecom pročitali nekoliko priča za djecu, članove knjižnice i polaznike programa Male igraonice, te učenike prvih razreda Osnovne škole Matka Laginje.

Podsjetimo da uz Knjižnicu Augusta Cesarca još 38 knjižnica u mreži KGZ-a imaju poseban odjel za djecu i mlade, a neke od njih i posebno organiziran kutak za bebe. U sklopu tih odjela održavaju se redovni tjedni program igraonice i pričaonice za djecu, ali i brojni susreti s dječjim piscima te edukativne i likovne radionice, igranje društvenih igara, kao i igranje računalnih igara i PlayStationa.

Prema lanjskoj odluci Gradske skupštine Grada Zagreba, pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba imaju djeca od rođenja do konca kalendarske godine u kojoj navršavaju 15 godina života, a koja imaju prebivalište na području Grada Zagreba.

K. I. / Foto: John Pavlish


Knjižnice Grada Zagreba: Besplatan upis za djecu do 15 godina

Medijska pismenost: Portal za edukaciju roditelja i djece

Hrvatska prva na svijetu u Zoni besplatnog čitanja

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,