Monografija posvećena 1960-im godinama

Velika monografija posvećena razdoblju šezdesetih godina novije hrvatske povijesti koja prati aktualnu istoimenu izložbu ‘Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost’, izdana u suizdavaštvu Muzeja za umjetnosti obrt (MUO) i Školske knjige, promovirana je u tom muzeju pred brojnom publikom.Na više od 400 stranica, monografija donosi sveobuhvatan pregled tog kompleksnog i značajnog razdoblja od 1958. do 1971. godine, sažimajući sve sastavnice i dionice istoimene izložbe koja je otvorena do kraja rujna. Ukupno 18 autora, ujedno autora dionica na izložbi, radilo je na ovoj opsežnoj i izuzetno vrijednoj publikaciji koja sistematski obrađuje šezdesete kao ključne godine hrvatske povijesti.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović zahvalio je na podršci u nastajanju, kako izložbe tako i same monografije, Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture te izrazio uvjerenje da će, s obzirom na stručne tekstove, upravo ta monografija u budućnosti biti jedna od temeljnih referentnih točaka svakog promišljanja i proučavanja razdoblja šezdesetih godina kao izuzetno važnog razdoblja na kojemu se temelje i današnja kultura i umjetnost te brojni drugi aspekti društveno političkog života.

Monografija donosi 18 dionica čiji su autori: Zvonko Maković (Likovne umjetnosti), Ante Batović (Društveno-politički kontekst), Igor Duda (Kultura svakodnevice), Lovorka Magaš Bilandžić (Grafički dizajn), Koraljka Vlajo (Industrijski dizajn), Marina Bagarić (Keramika), Maroje Mrduljaš (Arhitektura), Krešimir Nemec (Književnost), Ana Lederer (Kazalište), Tomislav Šakić (Film), Dunja Nekić (Fotografija), Maja Đurinović (Ples), Seadeta Midžić (Muzički Biennale Zagreb), Hrvoje Horvat (Pop, rock i jazz-glazba), Katarina Nina Simončić (Moda), Marija Tonković (Modna fotografija), Inoslav Bešker (Hrvatske novine), Nada Zgrabljić Rotar (Radiotelevizija Zagreb).

Predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige, koja je izdavač monografije, Ante Žužul također je istaknuo da je riječ o vrijednoj knjizi s povijesnog, kulturološkog, ali i političkog stajališta, dok je autor idejnog koncepta izložbe Zvonko Maković istaknuo kako je ona sagrađena na činjenicama svega što istoimena izložba pokazuje i time zaokružuje značaj ovog važnog kulturološkog projekta.

Monografiju urednički potpisuju urednice, Miroslava Vučić iz Školske knjige, te Vesna Ledić i Adriana Prlić iz MUO koje su se zahvalile svim partnerima i suradnicima na podršci u nastajanju ove velike i vrijedne publikacije. Promociji je prisustvovala izaslanica i zamjenica zagreačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja je izrazila nadu da će monografija naići na velik interes i biti vrlo čitana literatura.

Englesko izdanje monografije trenutno je u nastajanju, a njezino izdanje najavljeno je za početak rujna.

A. G.


Tagged: , , , , , , , , , ,