Motovun Film Festival: Premijera filma Tusta

Motovun Film Festival će od 23. do 27. srpnja doživjeti svoje 22. izdanje kada će biti prikazano više od 100 filmova među kojima se ističe premijera dugometražnog dokumentarca ‘Tusta’ o preminulom frontmenu legendarnih KUD Idijota.Osim bogate filmske i glazbene ponude, posjetitelji će na 277 metara iznad realnosti uživati u magiji koju pruža Motovun: lokalne gastro poslastice i pića, tulumi do zore, kampiranje i aktivizam. Festivalske ulaznice će za kupovinu biti dostupne od 3. lipnja.

Dokumentarac o kultnom bandu generacije, KUD Idijotima, glasu radničke Pule, glasu protiv rata, jedinim autentičnim jugoslavenskim Ramonesima, iskren je, jak i emotivan. Tim povodom, u Motovunu će se 26. srpnja održati Dan i noć Idijota, koji će uključivati promociju knjige ‘Život s Idijotima’ Nenada Marjanovića poznatijem pod nadimkom dr. Fric, koncert Saleta Verude s njegovim bandom Saša 21 te još pokoje glazbeno iznenađenje.

“Joe Strummer ili Che Guevara balkanskih prostora, najveći frontmen ex-Yu punk rock scene, uvjereni antifašist i borac za radnička prava, čovjek! Na ovim prostorima ne postoji glazbena ikona koja je prerasla samu glazbu i postala simbolom zdravog razuma i slobodoumnog razmišljanja, kako u vrijeme minulih ‘političkih sistema’ tako i novonastalih ‘društvenih uređenja’. Kada su svi šutjeli – Tusta i KUD Idijoti su govorili, zbog toga su i bili proganjani, zanemareni, zabranjeni. Na ovim prostorima ne postoji bend koji je idejno i idealistički ostavio takav utjecaj u tri desetljeća i dvije države. Ovo je film koji kroz burnu karijeru karizmatičnog borca za slobodu tematizira specifičnu rock and roll priču svima nama koji pamtimo i vjerujemo da je bolji svijet moguć. Dokumentarac je to o putu ljudi koji su punk stvarno živjeli i disali, o ‘ljudima iz podzemlja’, a nadasve o borcu koji s visoko uzdignutim rukama i sada pjeva ‘Bandieru Rossu’, svjestan da mu niti tamo gore nitko ne može oteti ili ugušiti stav”, izjavio je redatelj Andrej Korovljev. Koscenaristica i montažerka filma je Vesna Biljan Pušić, snimatelj Goran Legović, dok je film za zagrebački Factum producirao Nenad Puhovski.

‘Ovo je period kada radimo ‘sto na sat’ da bismo osigurali najbolje filmove i program objavili do kraja lipnja. Samo u programu kratkih filmova naši selektori moraju odgledati više od 700 naslova, prijavili su se filmovi iz više od 60 zemalja svijeta, a to veliko zanimanje nesumnjivo ima veze s novinom da najbolji europski film iz našeg programa ulazi u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije, ‘europskog Oscara’. Već sada mogu reći da imamo neke vrlo kontroverzne naslove, a pripremamo i program ‘U ime naroda’ o fenomenu novog populizma, od Washingtona do Zagreba, gdje nam, osim filmova, dolaze neki vrlo zanimljivi govornici koji će dijeliti iskustva o svojim zemljama. Nastojali smo sačuvati i sve što je dobro: nakon cjelodnevnog filmskog maratona sa 70 projekcija u pet dana, u kojem se projektori ne gase od jutra do iza ponoći, svaku noć sviramo do sljedećeg jutra. Ukratko, pet dana motovunske magije bit će ponovo tu’, izjavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

U sklopu motovunizacije održat će se i prvo službeno festivalsko zagrijavanje 11. lipnja u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Tom prilikom nastupit će romski brass orkestar Fanfare Ciocarlia čije povezanost s Motovunom seže u daleku 2002. kad su ovi majstori štimunga upravo tamo održali svoj drugi nastup u Hrvatskoj i stekli mnogo obožavatelja.

Ovaj će vikend Motovun biti predstavljen i na petom izdanju Beogradskog manifesta, najvećem obiteljskom festivalu u regiji koji se održava na Kalemegdanu. Festivalsko izaslanstvo sa sobom donosi selekciju kratkih filmova koji su konkurirali za nagradu Europske filmske akademije, čije će se projekcije održati u subotu. Za ovu priliku odabrani su filmovi ‘Generacija ’97’, ‘Kapitalisti’ i ‘Zatočenica društva’. Nakon Beograda slijedi motovunizacija Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje će se 29. svibnja održati prezentacija festivala te projekcija filma španjolskog redatelja Raula Alevara ‘Gnjev mirna čovjeka’.

M. F.


Tagged: , , , , , , , , ,