Lauba: Motovunska platna u Zagrebu

S krajem ljeta motovunska platna stižu u Zagreb – u Laubu, kuću za ljude i umjetnost pa u četvrtak, 30. kolovoza počinje Motovun u Zagrebu, izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala.Projekcije su raspoređene u dva ‘produžena’ vikenda – osam večeri, osam filmskih poslastica. I to nije sve – u sklopu programa ‘Berlin – grad partner’ u Laubi će u četvrtak 30. kolovoza (20 sati) biti otvorena izložba ‘Zidovi i mostovi’, prezentacija radova naših umjetnika koji žive i rade u Berlinu. Izložbu čine ‘berlinski’ radovi jedanaest umjetnica i umjetnika – Lovre Artukovića, Dore Đurkesac, Ivane Franke, Borisa Ivandića, Šejle Kamerić, Božidara Katića, Nine Kurtele, Irme Markulin, Martine Mezak, Tanje Ostojić i Nike Radić. Izložba je realizirana u sklopu programa ‘Berlin – grad partner’ u suradnji s Goethe institut Kroatien i bit će otvorena sve do završetka Motovuna u Zagrebu, 9. rujna.

Reviju otvara nagrađeni film ovogodišnjeg festivala ‘Ubiti Jesusa’ (Laura Mora, Kolumbija), napeti triler u kojem glavna junakinja najprije svjedoči uličnom atentatu na svojega oca, a zatim, izgubivši vjeru u policiju i pravosuđe, sama kreće u potragu za ubojicom. Osobitost ovog filma jest što se temelji na istinitom slučaju koji se dogodio samoj redateljici – upravo ona u tragičnim je okolnostima izgubila oca. Vrhunska glumačka ekipa i čudesno realističan prikaz opasnog života na ulicama Medellina, stvorili su film koji je festivalski žiri nagradio Propelerom Motovuna.

I drugi film također je djelo redateljice – ‘Slatki život’ (Isabella Eklof, Danska) priča je o djevojci koja opasno živi: ulazi u ljubavnu vezu s kriminalcem i s njim i njegovim prijateljima odlazi na skupo ljetovanje – i tu će shvatiti da život ‘sponzoruše’ nije bezopasan. Ovaj festivalski hit dobio je mnoštvo nagrada, ali i izazivao kontroverze, ponajprije zbog uznemirujućih scena seksualnog nasilja.

Subotnja večer rezervirana je za glazbeni dokumentarac ‘Mathangi / Maya / M.I.A’ (Steve Loveridge, Velika Britanija / SAD) koji iznosi biografiju rap-ikone i političke aktivistice M.I.A. – koja je u samo nekoliko godina prošla put od obespravljene izbjeglice sa Šri Lanke do planetarne zvijezde. No, njezin društveni angažman nije lišen kontroverza, i ovaj film ih otvoreno iznosi u uzbudljivoj mješavini politike i glazbe.

Kraj ‘prvog poluvremena’ programa zaključit će film ‘Bilo jednom u studenom’ (Andrzej Jakimowski, Poljska), koji priča priču bolno prepoznatljivu našoj publici – o intelektualcima, srednjoj građanskoj klasi, koje okrutna pravila igre posttranzicijskih društva, pretvaraju u osiromašene, besperspektivne ljude. Osobitost ovog filma je što su dijelovi snimljeni u stvarnim uličnim neredima desnih radikala na ulicama Varšave i daju vjeran prikaz života u konzervativnoj Poljskoj.

Nakon trodnevne pauze i dolaskom novog produženog vikenda filmski program će se nastaviti od sljedećeg četvrtka, s nova četiri filma, među kojima će biti i pretpremijera dokumentarnog filma Nebojše Slijepčevića ‘Srbenka’, koji je s tek nekoliko projekcija dobio niz prestižnih nagrada u inozemstvu, ali i specijalno priznanje žirija u Motovunu.

M. L.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,