Movember: Brkati studeni za muško zdravlje

Hrvatska liga protiv raka u suradnji s KHL Medveščak Admiral i dr. med. Dujom Rakom, specijalistom urologije, utakmicom i preventivnim porukama u Zagrebu je obilježila mjesec studeni posvećen zaštiti zdravlja muškaraca.Poznatiji kao Movember, studeni je mjesec kada se simboličnim puštanjem brkova muškarce podsjeća na važnost preventivnih pregleda. Ovu hvalevrijednu akciju podržava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Cilj ove kampanje stavlja fokus na zdravstvene probleme koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa te informiranje o načinima zaštite i važnosti ranog otkrivanja i liječenja kako bi se poboljšali ishodi liječenja i kvaliteta života muškaraca te smanjila smrtnost od ovih bolesti.

Rak prostate najčešći je novo dijagnosticiran rak muškaraca u Hrvatskoj i čini 20 % novih slučajeva raka u muškaraca. Od raka prostate godišnje oboli oko 26 800 osoba, a 800 ih umre od te bolesti, dok su više od 90% oboljelih stariji od 60 godina. Rak testisa javlja se češće kod mlađih muškaraca prije 50. godine života (75% se dijagnosticira u dobi od 25 do 50 godina), godišnje ih oboli oko 200, a za prevenciju je važno provoditi samopregled testisa i posjetiti liječnika ako se primijeti bilo koja promjena.

Nove smjernice Europske komisije preporučuju testiranje na specifični antigen prostate (PSA) kod muškaraca mlađih od 70 godina, a Europsko vijeće je u prosincu prošle godine u sklopu Europskog plana za borbu protiv raka – Europe’s beating cancer plan – podržalo uvođenje nacionalnih programa ranog otkrivanja raka prostate u zemljama Europske unije (EU).

Sukladno tim preporukama Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske izradilo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate čime će se Hrvatska svrstati među prve države u Europi i svijetu koje će provoditi taj program.
Program pruža mogućnost pravodobnog postavljanja dijagnoze u ranoj fazi bolesti, kada je šansa za potpuno izlječenje ili značajno poboljšanje ishoda liječenja najveća, a u rad osnovanog Povjerenstva uključeni su vodeći stručnjaci – od urologa, onkologa, radiologa, epidemiologa, patologa i liječnika obiteljske medicine, do IT stručnjaka te predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Nacionalnoj provedbi prethodit će poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate na području Grada Zagreba koji će obuhvaćati 10.000 muškaraca (ciljane dobne skupne od 55 – 69 godina).

Samopregled testisa (sjemenika) omogućava da muškarac što prije primijeti promjene koje mogu ukazivati na bolest. Preporuča se sa samopregledom započeti od 15. godine života, jedanput mjesečno ili češće. Više informacija o postupku samopregleda testisa možete doznati u ovom članku.

Brkati studeni kao pokret nastao je u Australiji prije dvadesetak godina odakle se proširio na cijeli svijet, a njegov simbol su brkovi. U znak potpore oboljelima i kao podsjetnik na važnost preventivnih pregleda mnogi muškarci prihvaćaju izazov puštanjem brkova i brade i time upućuju na važnost preventivnih pregleda.

Hokejaškoj utakmici kojom smo obilježili mjesec studeni kao mjesec posvećen muškom zdravlju prisustvovali su i prim. Tatjana Nemeth Blažić, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, dr. med. Neda Ferenčić Vrban, stručna tajnica Hrvatske lige protiv raka te dr.med. Duje Rako, specijalist urologije.

I za kraj, ne zaboravite: Movember šalje poruke da je muško zdravlje važno. Puštanje brkova mijenja lice – i podsjeća na važnost pozitivne promjene u brizi za muško zdravlje.

Z. B. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,