Mozaik: Govori koji su promijenili svijet

Od objava rata do zahtjeva za mirom, od vapaja za slobodom do pokliča pravedničkog gnjeva, ova potresna antologija donosi više od pedeset govora koji su oblikovali povijest.

Počevši s prorocima velikih religija i završivši izbornim pobjedničkim zavjetom Baracka Obame, knjiga ‘Govori koji su promijenili svijet’ Simona Sebaga Montefiorea obuhvaća ere, nacije i mnoge glasove – revolucionara i tiranina, vojnika i državnika, monarha i mučenika.

U knjizi ćete pronaći pet ratnih poziva na okupljanje Winstona Churchilla, proročanske govore Martina Luthera Kinga ‘Sanjam’ i ‘Vidio sam obećanu zemlju’, inspirativne riječi Johna F. Kennedyja i strastvene molbe Nelsona Mandele – prvu na njegovu suđenju 1964. i drugu kada je izabran za predsjednika Južnoafričke Republike 1994. Tu su i povijesni govori Elizabete I., Olivera Cromwella, Georgea Washingtona, Napoleona Bonapartea, Abrahama Lincolna, Emmeline Pankhurst, Mahatme Gandhija, Adolfa Hitlera, Jozefa Staljina, Indire Gandhi, Franklina D. Roosevelta, generala Georgea S. Pattona, Mao Zedonga, Malcoma X-a, pape Ivana Pavla II., Vaclava Havela, Mihaila Gorbačova te mnogi drugi govori velikih muškaraca i žena kojima su privlačili, ohrabrivali te katkad prestravljivali one koji su ih slušali.

Svaki je govor popraćen uvodom kojim su objašnjene njegove povijesne okolnosti i utjecaj na trenutačne događaje, kao i one koji su slijedili. Biografija govornika otkriva kako se svatko od njih našao na povijesnom raskrižju.

Ovi izvanredni govori sežu od antičkih vremena do današnjih dana. Neki su herojski i nadahnjujući, neki su zlonamjerni i strahoviti, neki su briljantni i dirljivi, a neki okrutni i jezivi. ‘Govori koji su promijenili svijet’ oživljavaju prošlost, obogaćuju sadašnjost i osvjetljavaju put u budućnost.

Knjiga je u svijetu prodana u više od milijun primjeraka. Ovo pokretačko i intelektualno izazovno izdanje nastavljat će inspirirati i prosvjetljivati čitatelje, pružajući im gledišta na povijesne prekretnice kroz moć izgovorene riječi.

Knjigu je s engleskog jezika prevela Marija Perišić.

M.H. / Foto: Mozaik knjiga


Ganbatte: Japansko umijeće svladavanja teškoća

Audio knjiga: Historiografska istraživanja Jasne Babić

Tagged: , , , , ,