Mračna kći: Elena Ferrante i na filmu

Nakon što je u zagrebačkom HNK izvedena predstava ‘Genijalna prijateljica’, prema romanu Elene Ferrante, u Kinoteku s prvim danima nove godine stiže igrani film ‘Mračna kći’, adaptacija njezina istoimenog i u nas nedavno prevedenog romana.Ova talijanska spisateljica svjetsku je slavu stekla svojim istančanim pričama o ženama na životnim prekretnicama, a ‘Mračna kći’, koja se drži za jedan od njezinih najboljih ostvarenja, nije iznimka. Priča je to o ženi koja svoje praznike provodi na talijanskom jugu, prvi put bez svoje obitelji. No, nakon nekoliko dana mediteranske idile, njezin mir narušava dolazak bučne obitelji, a jedan će je naizgled nevažan incident potaknuti da preispita svoje životne odluke.

Adaptacije romana prihvatila se glumica Maggie Gyllenhaal, koja je film režirala i za njega napisala scenarij, a pritom je okupila i prvorazrednu glumačku ekipu predvođenu oskarovkom Olivijom Coleman.

‘Mračna kći’ svjetsku je premijeru imala lani na festivalu u Veneciji, gdje je ispraćena ovacijama, a kritika je posebno hvalila Gyllenhaalinu sigurnu režiju, ambicioznu priču i dojmljivu glumačku postavu.

D. J.


Tagged: , , , , , , , ,