Mučenice Želimira Periša u Zagrebu

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon zadarske promocije, održane u rujnu, u sklopu prvog književnog festivala KaLibar bestiVal, zbirka priča ‘Mučenice’ Želimira Periša u četvrtak je predstavljena u Knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

Prvijenac talentiranog zadarskog pisca zbirka je petnaest priča koje kroz kratke ulomke pripovijedaju četrnaest žena i jedna ‘ženka’, čije sudbine pratimo od mitskoga doba pa sve do današnjeg vremena te često okrutne i nepravedne stvarnosti kakva nas okružuje. Riječ je o pričama koje tematiziraju problematiku ženskog roda, povijesnog nasljeđa i identiteta kroz intimnu vizuru samih žena.

‘Petnaest fiktivnih mučenica iz ovih priča samo su blijeda kopija svih stvarnih mučenica koje su živjele i žive izvan korica ove knjige. Ova knjiga posvećena je njima’, kaže autor Želimir Periš.

Jedinstvena po svome konceptu, i zanimljivija tim više što dolazi iz pera jednog muškarca, Periševa knjiga značajno je djelo na suvremenoj književnoj sceni. Uz autora, zbirku su predstavili i njezin urednik Kruno Lokotar iz Algoritma te Staša Aras i Natalija Grgorinić, koji su zagrebačkoj publici otkrili i neke detalje o nastajanju ove knjige.

Nakon Zagreba, ‘Mučenice’ dalje nastavljaju put ka svojim čitateljima, a uskoro će se predstaviti i pred riječkom publikom.

Renata Cisar

Foto: FAMA

Pročitajte još: KaLibar bestiVal u Zadru , Počinje 7. Vox Feminae festival

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,