Nacionalni program poticanja čitanja djeci

Uz poseban program prilagođen dječjoj publici Teatra Poco Loco, posjet šarenom Bibliobusu i šetnju zagrebačkim Botaničkim vrtom, predstavljen je Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi, koji će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara – program ‘Rođeni za čitanje’.

Zahvalivši svima koji pridonijeli ostvarenju ovog programa, a posebno inicijatorici programa ‘Rođeni za čitanje’, pedijatrici Mariji Radonić te predsjednici Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju Mirjani Kolarek Karakaš, premijer Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo njegovim pokretanjem ističući iznimnu važnost čitanja za razvoj djece i mladih. ‘Čitajući za svoju djecu, moram priznati da je to jedan od najljepših načina roditeljske interakcije s djecom’, istaknuo je Plenković dodajući kako je riječ i o aspektu terapeutskog učinka koji, prema mišljenju pedijatara može pomoći i onima koji imaju poteškoća u izražavanju, a svima u stvaranju čitalačkih navika, upijanja znanja i učenja.

Podsjetio je i na nedavno otvoreni Panonski festival knjiga u Osijeku te na ostale programe koje Ministarstvo kulture i medija redovito podupire u okviru Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Govoreći o procesu pripreme ovog vrijednog programa, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na mnoge pokrenute aktivnosti, od kampanje ‘Godina čitanja’ u kojoj se dodatnim naporima i prigodnim programima na nacionalnoj razini podizala svijest o važnosti čitanja. Istaknula je kako je pokretanjem programa ‘Rođeni za čitanje’ postavljena ona ključna karika u lancu razvoja čitalačke kulture, koja će poticati čitanje od najranije dobi.

Lansiranjem novog programa oko 35.000 djece koliko ih se u prosjeku godišnje rodi u Hrvatskoj, u 249 pedijatrijskih ordinacija diljem Hrvatske, dobivat će slikovnice sve do dobi njihova polaska u školu. Slikovnice su autorski rad pisaca i ilustratora Ivane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić.

Posebne zahvale ministrica je uputila Knjižnicama Grada Zagreba čiji je bibliobus upotpunio događanje. Podsjetila je kako je u mandatu aktualne Vlade nabavljeno 12 novih bibliobusa. ‘Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti preokret i zaustavljanje negativnog trenda smanjenog interesa za čitanjem te razvoj čitalačke pismenosti i kulture u Hrvatskoj’, zaključila je.

Okupljenima su se obratile i stručna suradnica programa ‘Rođeni za čitanje’, pedijatrica Marija Radonić te predsjednica Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš.

Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu. Sredstva potrebna za realiziranje programa ‘Rođeni za čitanje’ osigurana su u Državnom proračunu u iznosu od 265.445,62 eura godišnje. Više o programu na poveznici Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi.

A. G. / Foto: Petra Slobodnjak


Tagged: , , , , , , , ,