Nadin – vinarska meka Dalmacije

Najpoznatije vinarsko mjesto u sjevernoj Dalmaciji – Nadin – po osmi put je ugostilo vinare svoga kraja, južne Dalmacije, Istre i Podravine na Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja.klapa-nadinDodijeljeno je puno priznanja i medalja, a Tomislav Glavić, predsjednik Udruge nadinskih vinogradara i vinara kaže da je razmjerno veliki broj priznanja namijenjen kako bi poticao što više vinara da daju svoja vina na ocjenjivanje. Vjerujem, za nekog vinara koji je prvi put dobio zahvalnicu za sudjelovanje (to je raspon bodova 70-74,99) ili brončanu medalju (75-79,99), puno znači ceremonijalno na pozornici primiti to priznanje iz ruku predsjednika udruge.

sampioni-syrah

Šampioni u Syrahu

Međutim, sada kada se taj festival približava desetoj obljetnici, vrijedilo bi razmisliti da se broj priznanja od oko 140 smanji za cijelu stotinu. Dakle, četiri šampionska vina, zlatne, srebrne i brončane medalje, po pet u svakoj kategoriji (oni koji su dobili najviše bodova) i desetak zahvalnica u najnižoj kategoriji (koje bi djelovale stimulativno) bilo bi dovoljno da se i nagradi ali da se ne devalvira sama nagrada.

Inače, ove godine je na ocjenjivanje primljeno 138 uzoraka vina i 96 maslinovih ulja. Kao što sam i očekivao, Nadin se pokazao pravim domaćinom. Veliki šator na igralištu, preko 300 vinara i njihovih gostiju uz glazbeni trio Kamen i benkovačku klapu. stvorili su pravo feštarsko raspoloženje. Tijekom večeri mogli smo kušati sva nagrađena vina pa i druga, a neki koji vjeruju samo svojem vinu. Primjerice, Marko Glavić je donio svoj Cabernet sauvignon iz 2015., a ja sam sjedio u njegovoj blizini i zapravo mi je prezentirao vino koje će sigurno na slijedećem Benkovcu ili Sabatini biti jedno od pobjednika. Treba naglasiti da na svim vinarskim skupovima u benkovačkom kraju nazoče Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca i odgovorni ljudi iz poljoprivrednog resora Benkovca i Zadarske županije. Svi oni vrlo složno drže ruke na zajedničkom ‘vinarskom štapu’.

dragana-sulentic-branko-kutija-i-martin-glavic

Dragana Šulentić, Branko Kutija i Martin Glavić

A sada o rezultatima: u kategoriji crnih vina pobjednik je Vinarija KER-VIN iz Nadina, proizvođača Tomislava Glavića s 88,33 boda. To vino je ujedno i šampion crnih vina. Priznanje za najbolju Plavinu otišlo je u Lisičić, Branku Kutiji sa srebrnim odličjem i 80,66 bodova. U kategoriji bijelih vina pobijedila je Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih s Pošipom koji je dobio zlato s 86,33 boda i time postao šampion bijelih vina. U zasebnoj kategoriji bijelih vina – Maraština – također je pobjednik Jokić s 87,00 bodova.

U natjecanju uljara, da i njih spomenemo, najviše bodova u monosortama osvojio je Ivica Marić, Zagrad 105 bodova, a Vinko Vrsaljko u višesortnim (krvavica, oblica) 104,5 bodova.

Nadin iz godine u godinu raste u proizvodnji grožda i kvaliteti vina. Ni velike nevolje tijekom godine, najprije kiše koje plave nisko Nadinsko polje, a zatim i mraz u rano proljeće nisu uspjeli zaustaviti uporne Nadinjane. Vina je manje ali kvaliteta nije upitna. Brojci od 400 hektara, kolika je ukupna površina u Nadinskom polju – od toga je trećina ekološka proizvodnja, već ove zime će se pridružiti novo posađeni hektari više vinara. U razgovorima sam saznao da Marko Glavić počinje saditi šest-sedam hektara, Tomislav Glavić oko dva hektara, a ima i drugih.

udruga-vinara-ludbreg

Udruga vinara Ludbreg

Posebno ističem prijateljske odnose Nadinjana s vinarima Ludbrega i istarskog Medulina. Oni su sada bili gosti u Nadinu, a slijede uzvratni prijateljski posjeti – u Ludbregu već krajem siječnja kada domaćini slave 25. godišnjicu svoje udruge. Ta vinarska povezivanja sjeverne, južne, pa onda i zapadne Hrvatske za svaku je pohvalu. Bio sam svjedok mnogih stručnih razgovora u poslu kojima se bave. O svim drugim aspektima ne treba ni govoriti.

Vidjet ćemo što će nam donijeti vinogradarska 2017. A onda krajem godine opet Nadin, po deveti put.

Vjekoslav Madunić / Foto: Mladen Antonini


7. Vinfest Benkovac
7. Vinfest u Benkovcu: Sve više dobrih vina
Tagged: , , , , , , , , , , , ,