Nagrade 8. Bobijevih dana smijeha

Velikan hrvatskog kazališta, glumac najviših dometa, jedan od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella, Josip Bobi Marotti, od 1986. do 2010. redovito je nastupao u zagrebačkoj Glumačkoj družini Histrion. Tu su do punog izražaja došle njegove vrhunske komičarske sposobnosti, a i njegova velika ljubav prema komediji koju je dijelio s Histrionima u nizu iznimnih predstava.U sjećanje na tu zajedničku ljubav i izvanredno plodonosnu suradnju po osmi put organiziran je festival Bobijevi dani smijeha na kojem je prikazan rekordan broj od 15 komedija. Većina tih predstava bila je rasprodana, čak i onda kada se gledalište proširivalo dodatnim sjedalima, što pokazuje veliko zanimanje publike za tu vrstu kazališta.

Iz tog impozantnog broja Ocjenjivački sud 8 u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnica publike profesorica Marija Draginić kao posebno vrijedne nagradili su sljedeće:

U predstavi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, ‘Zaljubljeni Shakespeare’ u režiji Stanislava Slováka, Bobijevu nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Dajana Čuljak za ulogu Viole, djevojke iz viših slojeva koja se presvlači u muškarca da bi mogla nastupati u elizabetinskom kazalištu. Dajana Čuljak je pokazala široki raspon interpretatorskog umijeća kako u komičnim situacijama tako i u onima u kojima s mnogo strasti iskazuje ljubav prema kazalištu i njegovu velikom piscu kao osobi efektno brišući granice između kazališta i života.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Damiru Lončaru za tumačenje plastičnog kirurga Puriše Vujadinovića u predstavi Glumačke družine Histrion ‘Fine strine s Opatovine’, autora Nine Škrabea u režiji Zorana Mužića. Komičnu figuru Srbina koji se na početku raspada Jugoslavije našao na specijalizaciji u Zagrebu i bio ucijenjen od tajnih službi, Damir Lončar je obogatio iznimno originalnom i duhovitom interpretacijom uz niz vlastitih ne samo glumačkih nego i tekstualnih rješenja, stvorivši neodoljivo groteskan lik koji je uz to i atraktivno crnohumorno zrcalo dijela problema nastalih u prijelomnim vremenima.

Kao najbolja glumica nagrađena je Ksenija Pajić za dvije iznimne uloge – Maše u ‘Dekorateru’ Donalda Churchilla u izvedbi Kazališne grupe Lectirum i režiji Nine Kleflin i Akuline Ivanovne Gradskog dramskog kazališta Gavella u predstavi ‘Malograđani’ Maksima Gorkog u režiji Paola Magellija. Maša je suvremena udata žena koja u strahu da će se otkriti njezina bračna nevjera s mnogo domišljatosti nastoji riješiti nemoguću situaciju stvarajući svojom ozbiljnošću neodoljivo komične situacije. Grandiozan raspon glumačkog umijeća dokazuje potpuno drugačijom kreacijom Akuline, vrlo dojmljivim portretom tipične malograđanke.

Najbolja predstava 8. Bobijevih dana smijeha je ‘Ja od jutra nisam stao’ Une Vizek u režiji Nane Šojlev i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, koja vrlo preciznim redateljskim postupkom brzog ritma uz izvanrednu igru čitavog ansambla vrhunskom interpretacijom vrlo originalnog i duhovitog teksta na atraktivan način obrtanjem uobičajenih patrijarhalnih stavova stvara neočekivanu sliku odnosa spolova u našoj svakodnevici.

E. V.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,