Nagrade Tito Strozzi: Dobitnice Jadranka Đokić i Ivana Lazar

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2019./2020. ravnopravno se dodjeljuje dvjema umjetnicama: Jadranki Đokić za ulogu Nastasje Filipovne Baraškove u predstavi ‘Idiot’ i Ivani Lazar za naslovnu ulogu u predstavi ‘Lucia di Lammermoor’.Nagradu je dobitnicama na svečanosti u HNK u Zagrebu uručila intendantica Dubravka Vrgoč te im čestitala na izvanrednim ulogama.

‘Stajati uz velika kazališna imena kao što su Ruža Pospiš Baldani, Nikša Bareza, Dragan Despot, Alma Prica, Neven Belamarić i drugi velika je čast. Ovu nagradu primam s osjećajem velike zahvalnosti i poniznosti. U isto vrijeme, u kontekstu sadašnjeg trenutka zvuči potpuno nestvarno da smo prije samo desetak mjeseci imali jednu takvu premijeru i takvu predstavu kao što je Lucia di Lammermoor. Čitav ansambl se ujedinio u nastojanju da služimo umjetnosti i da s publikom proživimo jedan čarobni trenutak. Za mene će to svakako ostati uloga koju ću pamtiti cijeli život’, rekla je Ivana Lazar, prvakinja Opere HNK u Zagrebu.

Prvakinja Drame, Jadranka Đokić, istaknula je da joj je iznimna čast primiti nagradu velikog imena, pogotovo uzevši u obzir prijašnje laureate. ‘Vremena su nikada teža za bavljenje umjetnošću no i nikada važnija. Zahvalna sam što radimo i imamo priliku raditi a ovu bih nagradu voljela podijeliti s cijelim ansamblom predstave. Naime, to je naša nagrada i rezultat kolektivne igre i zahvalna sam mojim predivnim partnerima koji stoje sa mnom na sceni i inspiracija su mi, izjavila je pri primitku nagrade.’

O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje na dan Drame HNK, 24. studenoga odlučivao je žiri u sastavu Branimir Pofuk (predsjednik), Ljiljana Gvozdenović, Jagoda Martinčević, Nina Ožegović i Leo Rafolt.

H. K. / Foto: Mara Bratoš


Tagged: , , , , , , ,