Najbolji hrvatski dokumentarci na 13. Liburnia Film Festivalu

Liburnia Film Festival (LFF), festival hrvatskog dokumentarnog filma, izabrao je najbolje hrvatske dokumentarce za svoje je 13. izdanje (25.-29. kolovoza, lučica u Ičićima kraj Opatije). Među 14 filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji nalaze se četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, no većinu će liburnijska publika gledati po prvi put.
Igor Bajok, Oliver Sertić, Jelena Androić i Maša Marković‘Teme su ove godine zaista raznovrsne, a ono što nam je posebno drago jest da su filmovi stilski različiti i promišljeni, i zaista možemo reći da imamo kreativno zrelu dokumentaristiku u Hrvatskoj. Ponovno će platno dijeliti debitanti s već etabliranim redateljima’, kazao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić koji je, zajedno s izvršnim direktorom Igorom Bajokom i Mašom Marković, predstavnicom partnerskog Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, konferencijom za medije u riječkom book caffeu Dnevni boravak najavio ovogodišnji program.

Sertić je proveo kroz program, te među ostalim najavio kako će svjetsku premijeru na LFF-u imati novi kratki dokumentarac Nebojše Slijepčevića ‘Pravda’ (u produkciji HRT-a), koji svoje protagoniste prati u nastojanjima da se izbore za obeštećenje imovine uništene u Domovinskom ratu. Svjetsku premijeru imat će i ‘Lila’ debitanta Igora Bogdanovića (Fade In), u kojem naslovnu ulogu ima još nerođena djevojčica, a čiji će skori dolazak na svijet u jedan ljubavni trokut unijeti nove i intenzivne silnice. Premijerno gledamo i ‘Staklene oči’ Maria Papića (Grupa 7 i KKZ), o Zagrebu u refleksiji njegovih građevina.

Na 13. LFF-u gledat ćemo i prošlogodišnjeg dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarac te još nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima ‘Goli” Tihe K. Gudac (Factum), a značajan festivalski put već ima i Riječanin Igor Bezinović sa svojim filmom ‘Veruda – film o Bojanu’ (HRT) ovjenčanim Oktavijanom za najbolji dokumentarac na Danima hrvatskog filma.

Topao film o sestrinskom odnosu redateljice Eve Kraljević i njezine sestre Mije, osobe s Downovim sindrom, ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’ (Hulahop), nagradila je publika ZagrebDoxa, a ‘Razred’ Vesne Čudić (Nukleus film) publika na Danima hrvatskog filma. Za obje redateljice, ovo je prvo redateljsko dokumentarno iskustvo, a projekcije na liburnijskom području bit će im drugo hrvatsko prikazivanje.

Spomenimo i eksperimentalni dokumentarac koji se ‘gleda ušima’ LFF-ovog starog znanca Damira Čučića, ‘Rakijaški dnevnik’ (Hrvatski filmski savez), koji se s 62. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma vratio s nagradama za najbolju fotografiju (Boris Poljak), montažu (Čučić) i glazbu (Goran Štrbac). Gledat ćemo i nove filmove okušanih redatelja, ‘Djeca tranzicije’ Matije Vukšića (Factum) i ‘Riba ribi grize rep’ Nevena Hitreca (Hrvatski filmski savez).

‘I ono što nam je posebno važno – pružiti priliku debitantima: Zorko Sirotić napravio je svoj prvi kratkiš ‘Višak popušim sam’ (Kinoklub Zagreb), studentica Akademije dramske umjetnosti Nikica Zdunić ‘Granje i korijenje’, a Vjekoslav Gašparović u samostalnoj produkciji ‘S vama kroz život’ ‘, naveo je Sertić.

Jedan film iz regionalnog programa prvi će put pred festivalsku javnost, bit će to ‘Pismo za Ohio’ delničkog autora Rasima Karalića (Vis videostudio), a hrvatsku festivalsku premijeru imat će ‘Delta – obilje umjetnosti’ Marina Lukanovića iz riječke produkcije Filmaktiv. Ista produkcija donosi i film ‘Plenumovi’ triju redateljica, Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, dinamični pregled blokade fakulteta u Rijeci s osvrtom na ta događanja danas. ‘Statut’ riječkog redatelja Davida On (Zebra Creative Production) donosi crticu iz privođenja u londonsku policijsku stanicu, a nisku završava slovensko-hrvatska koprodukcija ‘U očekivanju’ Axela Andree Celija i Simone Jerala (Ekvilib Inštitut i samostalna produkcija).

Tradicionalno će posljednjeg festivalskog dana biti prikazani i filmovi u produkciji Restarta, partnera festivala. Svjetsku premijeru imat će ‘Umjetnik na odmoru’ Damiana Nenadića i Sandre Bastašić, a prvi put u ovom dijelu Hrvatske prikazuje se ‘Ana trg’ Jelene Novaković, upravo nagrađene u Splitu i Novom Sadu. Restartova Škola dokumentarnog filma predstavit će se s dva završna rada, ‘Rezidba’ Katerine Duda i ‘Akvarij s umjetnim ribicama’ Bojana Mucka.

Filmovi u glavnom programu natječu će se za nagradu za najbolji film, nagradu publike te za strukovne nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. se godine dodjeljuje i nagrada najboljem regionalnom filmu.

LFF


Borut Šeparović-Potrošeni
Liburnia Film Festival: Pobjednik – Potrošeni!
Tagged: , , , , , , , , , ,