Liburnia Film Festival počeo s regionalnim programom

U Ičićima kod Opatije u utorak jr počeo program 12. Liburnia Film Festivala (LFF). Program ‘nulte’ večeri zbog kiše je premješten u Tavernu Triestina, dakle projekcije nisu održane u lučici kao inače, no publiku to nije omelo da ispuni svaki slobodan kutak terase Triestine i podrži regionalne filmove – filmove autora i producenata iz ove i susjednih županija.
LFF-nulti danPrvi su se publici obratili direktor i izvršni direktor festivala Oliver Sertić i Igor Bajok, najavivši program koji nas čeka do subote, te novinu – novčanu nagradu filmu po izboru publike koju donira sama publika. Potom su najavili Dariju Žmak Kunić i Andreu Knežević, autorice filma ‘A šta ako ne uspijem’, koji je otvorio program. Bernardin Modrić, redatelj dokumentarca ‘Bordo – vječna sttripovska mladost’ ukratko je prije same projekcije opisao svog glavnog lika, stripaša svjetskog glasa koji ga nadahnjuje još od djetinjstva, a zatim je Elvis Lenić kroz ‘Prolog’ s publikom podijelio intimne momente prije rođenja svoga djeteta.

Oleg Mandić bio je – doslovce –posljednji uznik za kojim su se prije 70 godina zatvorila vrata Auschwitza, saznalo se jučer u Ičićima. Sam je Mandić kao najavu filmu ‘Povratak posljednjeg’ redatelja Igora Paulića prepričao neke od detalja koje smo kasnije gledali na filmu, i ‘otkrio kraj’ – glavni lik je i dan-danas živ i zdrav. Film ‘Čekanje’ Igora Bezinovića umjesto autora su najavili protagonisti – dvojica radnika Dina Petrokemije koji su prije dvije godine zajedno s ostalim radnicima blokirali Krčki most u pokušaju da dođu do svojih plaća. Do danas im to nije uspjelo, 24 mjeseca nisu primili naknadu za rad, pa se Drago Krešić i Rifo Kamberović imaju svako pravo pitati – gdje je tu pravna država. Za kraj nulte večeri redateljica Sabina Mikelić je prikazala dirljivu posvetu svojim roditeljima naslovljenu ‘Mula, skupina korijenja svezanih zajedno’. Nije izostao ni glazbeni program, sinoć je to bio nastup pazinskog etno benda Veja koji je podigao razinu energije u Taverni Triestina.

Večeras od 20.30, kad je i službeno svečano otvorenje festivala te se kreće s prikazivanjem filmova u konkurenciji (njih 14), gledamo ‘Prolaz za Stellu’ (Ljiljana Šišmanović), ‘O hokeju i medvjedima’ (Radislav Jovanov Gonzo, Josip Ivančić), ‘Slobodu treba tražiti po svaku cijenu, po cijenu života’ (Renata Poljak), ‘Posljednjih 100’ (Morana Komljenović) te ‘Naslovnica’ (Silvana Menđušić). Festival će otvoriti Tatjana Bartolin, direktorica TZ Ičići, zatim Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije te zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Marina Gašparić. Nakon projekcija nastupit će riječki rock kantautor Iz@ Medošević s pratećim bandom.

Također, danas tijekom dana u Ičićima počinje radionica ‘Prvi put snimam’ za filmske amatere, koju vodi riječka udruga Filmaktiv. Ulaz na projekcije i koncert je besplatan.

12. Liburnia Film festival organiziraju Delta iz Rijeke i Restart iz Zagreba, u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija te partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma (IDF) iz Praga i Balkan Documentary Centrom iz Sofije. Podršku im pružaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Opatija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Ičići.

LFF / Foto: Marin Ćuk Vurnek


Pročitajte još: 12. Liburnia Film Festival


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,