12. Liburnia Film Festival

Liburnia Film Festival (LFF) jedini je hrvatski festival isključivo hrvatskih dokumentaraca. Održava se u lučici u Ičićima pored Opatije, ove godine po 12. put, od 26. do 30. kolovoza, u svojom dobro poznatom ležernom duhu.
LFF-Slobodu_treba_tražitiU pet festivalskih dana, u dva večernja slota, publika će – besplatno – gledati selekciju najboljih recentnih hrvatskih doksa na jednom mjestu, sveukupno 25 filmova iz 2013. i 2014. godine. Od toga 14 u glavnoj konkurenciji, šest u Regionalnom programu, i četiri u produkciji Restarta, koji je uz udrugu Delta iz Rijeke suorganizator festivala. Filmove selektira Oliver Sertić koji je ove godine birao između sedamdesetak hrvatskih produkcija.

Desetak će filmova imati svoje svjetske ili festivalske premijere. Bit će tu i umjetničkih i socijalno angažiranih filmova, dokumentaraca o životinjama, zatvorenicima, prijateljstvima, ili poznatim osobama. Filmovi u konkurenciji LFF-a natječu se za ukupno sedam nagrada: za najbolji film i najbolji regionalni film, za najboljeg redatelja, snimatelja, montažera i obradu zvuka te za nagradu publike.

U ovogodišnjem žiriju sjede Ana Alexieva, projektna menadžerica Balkanskog Dokumentarnog Centra iz Sofije koji je partner LFF-a, zatim producentica crnogorskog Underhillfesta Anđelka Nenezić, direktor beogradskog festivala Slobodna zona Rajko Petrović, LFF-ov laureat zagrebački redatelj Miroslav Sikavica te lanjska dobitnica nagrade za najbolji regionalni film redateljica Sanja Šamanović.

Od svog trećeg izdanja Liburnia Film Festival redovito organizira i besplatan edukacijski program pa će se ove godine održati radionice ‘Prvi put snimam za filmske amatere’, ‘Filmska početnica’ za djecu i ‘Autorska analiza dokumentarnog filma’ za filmaše, te case study filma ‘Gangster te voli’ koji će održati redatelj filma Nebojša Slijepčević. Prijave se nalaze na: www.liburniafilmfestival.com

Svake večeri nakon projekcija, na pozornici lučice u Ičićima počinju nastupi bendova i DJ-a.

12. Liburnia Film festival organiziraju Delta iz Rijeke i Restart iz Zagreba, u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija te partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma (IDF) iz Praga i Balkan Documentary Centrom iz Sofije. Podršku im pružaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Opatija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Ičići.

LFF

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,