Netflix: Sve veći broj hrvatskih filmova

Hrvatska filmska industrija bilježi još jedan povijesni trenutak. Na najvećoj globalnoj streaming platformi – Netflix, uskoro će se naći sveobuhvatna ponuda domaćeg filmskog sadržajaOvo je dosad najznačajniji iskorak u prepoznavanju i plasiranju domaće kinematografije na streaming scenu.

Tako već ovog tjedna korisnici Netflixa u Hrvatskoj imaju priliku uživati u dva najgledanija recentna naslova hrvatske kinematografije. Prvi je dugometražni animirani film ‘Cvrčak i Mravica‘, koji je pogledalo više od 75.000 gledatelja u hrvatskim kinima. Na Netflixu je dostupan od prošlog tjedna, a od ovog tjedna tu je i najveći prošlogodišnji domaći kino hit koji je pogledalo gotovo 55.000 gledatelja, komedija Ljubomira Kerekeša ‘Marginalci‘.

‘Cvrčak i Mravica‘ nudi osvježavajući pogled na klasičnu priču, a ujedno je i prvi hrvatski animirani film rađen u 3D tehnici, koji je po mnogočemu jedinstven i važan projekt moderne kinematografije inovativnog studija Diedra iz Zagreba, u koprodukciji Zagreb Filma. Glasove glavnim likovima u filmu posuđuju Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Hrvoje Kečkeš, Dušan Bućan, Mladen Vasary, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Damir Martinović Mrle i drugi, dok su songovi djelo Gordana Muratovića, poznatijeg kao Coco Mosquito. Redatelj filma je Luka Rukavina. Film prati avanture Cvrčka koji sanja o glazbenoj karijeri i Mravice koja mu pokušava pokazati vrijednosti marljivog rada.

‘Cvrčak i Mravica‘ je film domaće produkcije koji će se još godinama prikazivati u sklopu organiziranih i školskih projekcija i već ga sada možemo svrstati među najbolja filmska otvaranja u novijoj hrvatskoj povijesti. Koliko je ovaj film važan i potreban za hrvatsku kinematografiju te širenje filmske i općenito audiovizualne kulture dokazuju brojne reakcije djece koja su ga pogledala u kinima, ali i njihovih odgojitelja i roditelja.

S druge strane, ‘Marginalci‘ su u kinima diljem Hrvatske ispisali povijest domaće kinematografije kao prvi niskobudžetni nezavisni film koji je postao veliki kino hit te najgledaniji domaći film 2022. godine. Radi se o komičnoj priči produkcije Kerekesh Teatra i Ljubomira Kerekeša, koja na iznimno zabavan i duhovit način prikazuje život grupe ljudi na rubu društva boreći s vlastitim demonima i traže svoje mjesto pod suncem. U filmu ‘Marginalci‘ glume Ljubomir i Jan Kerekeš, Ana Begić Tahiri, Ksenija Marinković, Draško Zidar, Marija Krpan, Mijo Pavelko…

Osim navedenih, naći će se i sljedeći naslovi koji će uskoro biti dostupni korisnicima Netflixa u Hrvatskoj.: ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić‘, ‘Šegrt Hlapić‘, ‘Svećenikova djeca‘, ‘Koja je ovo država‘, ‘Sonja i bik‘, ‘Moj dida je pao s Marsa‘, ‘Maršal‘, ‘Ustav Republike Hrvatske‘, ‘Ufuraj se i pukni‘ i ‘Kauboji‘.

Ugovoreni portfelj između Blitz grupe i Netflixa označava važan trenutak za domaću kinematografiju koji ne samo da će snažno utjecati na ‘vidljivost’ i prepoznavanje domaćega filma, već će i pomoći razvoju hrvatske kinematografije i oporavku cjelokupne industrije stvarajući nove prilike za kreatore sadržaja i producente. Ovim plasmanom odabranog sadržaja na najvećoj globalnoj streaming platformi ostvareno je dodatno priznanje i aprecijacija domaćeg sadržaja a hrvatski filmovi dobivaju priliku dosegnuti široku publiku.

B. L. / Foto: Promo


Tagged: , , , , ,