(Ne)vidljive: Predstava i panel o nezaposlenosti mladih

Nezavisna umjetnička organizacija Empiria teatar će u ponedjeljak, 24. lipnja (18 sati) u zagrebačkom Centru mladih Ribnjak održati otvorenu izvedbu predstave ‘(Ne)vidljive’.

Nakon nje će uslijediti panel na temu ‘Inkluzivno kazalište u kontekstu marginaliziranih skupina i nezaposlenosti mladih’. Na panelu će govoriti stručnjaci iz tri područja, pokrivajući ove relevantne teme iz različitih perspektiva, potkrijepljenih i vlastitim iskustvima. Izvedba i panel moći će se pratiti uživo, kao i putem Zoom linka, a Empiria teatar poziva svu zainteresiranu publiku, mahom mlade i studente da se pridruže gledanju i diskusiji.

Predstava ‘(Ne)vidljive’ strukturirana je kao kratka forma, odnosno jednočinka koja u kontekstu desete godišnjice mature otvara pitanja vlastitog (ne)uspjeha, samoaktualizacije, društvenog pritiska u vezi zaposlenja te, u konačnici, poistovjećivanja pojedinca s njegovim materijalnim i profesionalnim dosezima. Taj vid pritiska promatra se kroz prizmu gorućeg problema nezaposlenosti mladih osoba, kao i sprege između nezaposlenosti i mentalnog zdravlja. U predstavi glume Mirna Ostrošić, Dorotea Ilečić Sever i Lidija Penić-Grgaš, dok režiju potpisuje Iva Srnec Hamer.

Na panelu će se otvoriti teme vezane uz mogućnosti kazališta (i umjetnosti uopće) u adresiranju problema marginaliziranih skupina i nezaposlenosti – s fokusom na inkluzivno kazalište. Sugovornici na panelu su psiholog Sandro Krašić iz udruge ‘kako si?’, nastavnica, kritičarka i urednica Andrea Divić te plesna umjetnica Iva Nerina Sibila, dok je moderatorica kazališna redateljica i asistentica na projektu Nika Bokić.

Ova aktivnost predstavlja završnu fazu dvogodišnjeg međunarodnog projekta Kreativne Europe T.O.U.C.H., glavnog nositelja CEPORA (Srbija) te partnera Uniamoci (Italija) i Empiria teatra (Hrvatska). T.O.U.C.H. se koristi metodama primijenjenog kazališta i socijalno inkluzivnim pristupom kako bi povezao tri osjetljive skupine – djecu bez roditeljske zaštite, osobe s invaliditetom i nezaposlene mlade osobe – putem njihove participacije u umjetničkom procesu. Nakon izvedbi zajedničke međunarodne predstave ‘(Ne)vidljivi’ u Srbiji, Italiji i Hrvatskoj, provedenih radionica s mladim nezaposlenim osobama i interaktivnih izvedbi za škole u Hrvatskoj, u Zagrebu se nastavljaju provoditi izvedbe hrvatskog ogranka predstave ‘(Ne)vidljive’ proizašle iz spomenute veće cjeline, uz adekvatne prateće diskurzivne aktivnosti.

I. C. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , ,