News baraba Borna Sor na Spikiginu

Dvije večeri u prepunom zagrebačkom Norris baru, Borna Sor – News baraba, voditelj, scenarist, urednik i pisac – oduševio je publiku pričama iz svoga bogatog medijskog iskustva.Borna Sor-SpikiginU prvom bloku Spikigina, pod naslovom ‘Satira iz našeg škrlaka’, publika je doznala nešto o tome kako nastaju i kako se šire vijesti iz News Bara. Među brojnim primjerima koji su mjesecima zagrijavali društvene mreže, Borna Sor spomenuo je i nekoliko vrlo popularnih ‘citata’ nastalih u radionici News Bara, čiju autentičnost nitko nikada nije ispitivao. Jedan od najpopularnijih takvih ‘citata’ koji se širio mrežama i web stranicama bila je pouka ‘Prije će bankari i zelenaši uništiti san slobodne Hrvatske, nego svi vojnici Europe – Ante Starčević.’ koju je plasirao New Bar. Citat se munjevitom brzinom proširio društvenim mrežama, a njime su svoje stranice okitile i neke političke stranke.

U drugom bloku Spikigina pod naslovom ‘Povijest, al ono fakat’ Borna Sor naveo je nekoliko primjera propuštenih povijesnih prilika čije potencijale Hrvatska i još uvijek ima šansu iskoristiti, po uzoru na američke modele upotrebe povijesti u marketinške svrhe. Hrvatska je povijest neusporedivo bogatija od američke, stoga bismo svoje adute trebali znati cijeniti i brendirati. Jedan od nedovoljno iskorištenih i nebrendiranih izuma je kravata, naveo je Borna Sor, koja je izvorno bila marama oko vrata kojim su hrvatski ratnici brisali krv i znoj, a danas je civilizacijski simbol, poznat u svim zemljama svijeta i neizbježan na najvišim diplomatskim razinama. Još jedan simbol Hrvatske koji nije dovoljno oživotvoren je hrvatska himna, koja je istovremeno turistički prospekt i ekološki politički program za stranke zelenih, čega bismo svi trebali biti više svjesni, ukazao je Sor uz pljesak i odobravanje publike.

Gosti u Norrisu na Spikiginu su dočekani pićem dobrodošlice, a nakon programa, zadržali su se komentirajući program uz toplu zakusku.

Čak i publici koja prati News Bar manje je poznato da je Borna Sor višestruki šampion na europskim i svjetskim debatnim prvenstvima te da se zalaže za sustavno organiziranje i podršku debatama u školama i na fakultetima. Bio je polufinalist svjetskog debatnog prvenstva u Dublinu 2007. i sudac finala Europskog sveučilišnog debatnog prvenstva 2010. u Amsterdamu te višestruki hrvatski prvak u Britanskoj parlamentarnoj debati. Tvrdi da mu debatiranje pomaže da više cijeni tuđe mišljenje, a nekad i da promijeni svoje

Sandra Pocrnić Mlakar


Vlado Bulić
Vlado Bulić o sapunicama i balotama na Spikiginu
Tagged: , , , , , , , , ,