Njemačka TV serija o splitskoj detektivki

U splitskoj ACI Marini predstavljen je projekt koji se posljednjih tjedana snima u Splitu i okolici – njemački serijal TV filmova o Branki Marić, fikcionalnoj  djelatnici splitskog Ministarstva unutrašnjih poslova, dovitljivoj superpolicajki.
Lutz Wiedlich, Darko Lorencin, Neda Rahmanian, Hrvoje Hribar i Goran KovačevićNa konferenciji za medije sudjelovali su ministar turizma Darko Lorencin, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, dogradonačelnik Splita Goran Kovačević, producent Lutz Wiedlich iz Constantin Televisiona i glavna glumica Neda Rahmanian.

Ministar Lorencin istaknuo je kako je jedan od instrumenata promidžbe zemlje filmska industrija te da će ovakav projekt sigurno privući nove turiste u Split, dok je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević pozdravio dolazak filmaša, kazavši kako će grad nastaviti privlačiti slične projekte. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar podsjetio je da strane produkcije biraju raditi u Hrvatskoj ne samo zbog prirodnih ljepota, već i zbog onoga što između sebe priča struka, o tome kako rade filmske ekipe, koje je pohvalila i glavna glumica Neda Rahmanian, istaknuvši svoju oduševljenost kako gradom, tako i ljudima s kojima surađuje na ovom projektu.

Dva TV filma, prvi pod naslovom ‘Branka Marić und der Teufel von Split’ (Branka Marić i vrag iz Splita) i drugi ‘Branka Marić und der Verlorene Sohn’ (Branka Marić i izgubljeni sin), prati istrage detektivke koju glumi Neda Rahmanian. Uz njemački glumački postav kojeg čine Lenn Kudrjawizki, Kasem Hoxha, Alexander Jovanovic, Adreas Guenther i Max Herbrechter, značajne uloge ima i veliki broj hrvatskih glumaca, poput Alme Price, Leona Lučeva, Gorana Navojca i Janka Rakoša. Režiju potpisuje Michael Kreindl, za scenarij je zaslužan Christoph Darnstädt, a za potrebe snimanja je angažirano više od 400 statista.

Za produkciju je zadužena njemačka tvrtka Constantin Television za TV kuću ARD, koja je prethodno ovakve detektivske serijale snimala u Istanbulu, Barceloni i Bolzanu. Ovo je prvi put da jedna njemačka produkcija preuzima imaginarij i likove hrvatske svakodnevice i da hrvatske likove glume njemačke zvijezde na njemačkom jeziku. Ovakvi serijali u Njemačkoj jako su popularni i imaju gledanost između pet i šest milijuna gledatelja.

Snimanje u Splitu i okolici realizira se kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a servisira ga hrvatska producentska kuća Pakt Media. Više od dvije trećine djelatnika na setu su hrvatski filmski djelatnici, među njima kreativni direktor Ivica Hušnjak, operater kamere Mirko Pivčević, slikarica maske Tina Jasenković, direktor filma Sanjin Krapinec, prvi pomoćnik redatelja Marko Šprajc i drugi. Njemačka produkcija će u Hrvatskoj tijekom 45 dana snimanja potrošiti oko 13 milijuna kuna, dok su traženi poticaji oko 2,5 milijuna kuna. Snimanje će trajati do 13. studenog, a premijera se očekuje u proljeće 2016. godine.

HAVC


Jacques Cousteau-film Odiseja
U Hrvatskoj se snima film o Jacquesu Cousteauu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,