Noć rane glazbe u Zagrebu

U organizaciji Udruge Prosoli – Sveta glazba održan je 10. Međunarodni festival rane glazbe pod nazivom Noć glazbe u Zagrebu. Održan je na dvije lokacije: u Napretkovu kulturnom centru i u crkvi svetog Martina pri Katoličko bogoslovnom fakultetu.U Napretkovu kulturnom centru nastupila je vokalno-instrumentalna skupina Šušanj, koja je izvela žive tradicijske popijevke iz Dalmacije (Nina i Paga) i Bosne i Hercegovine (Rama i okolica Travnika). Član ove skupine Oliver Rogošić izveo je sakralne pjesme na starim narodnim instrumentima (gusle, frula i dvojnice) koje su se koristile pri izvođenju sakralnih pjesama u crkvama Dalmatinske zagore i Bosne i Hercegovine iz vremena prije nego što su u tim krajevima u crkvama postavljene orgulje. U nekim krajevima, ali vrlo rijetko mogu se čuti i danas.

Koncertom ‘Musica sacra – musica viva’ skupina Šušanj predstavila je glazbenu baštinu tradicijskog crkvenog pučkog pjevanja. Ta glazba stvarana je najčešće pod okriljem Katoličke crkve. Cilj joj je bio u trenucima molitve i vjerskih obreda uzdignuti dušu u nebeske visine. Tradicija crkvenog pučkog pjevanja prenosila se usmenim predanjem od koljena do koljena, izvoran je i autohton dio hrvatskog kulturnog identiteta i ništa manje vrijedan od onog autorskog. Segment crkvene pučke popijevke respektabilno pridonosi bogatstvu duhovne i nematerijalne baštine hrvatskog naroda.

Pored skupine Šušanj nastupio je talijanski ansambl Anonima frotolisima iz Asiza, grada svetog Franje Asiškog koji su izvodili glazbu na starim, neobičnim i vrlo atraktivnim, rijetko viđenim instrumentima. Glazba koju su izvodili obuhvatila je raspon od 13. stoljeća iz vremena života svetog Franje Asiškog, pa sve do konca 17. stoljeća. Jedan od članova ansambla Anonima frotolisima je rekao: ‘Mi nismo samo izvođači muzike tog vremena, mi tu muziku živimo’, a upravo takvo bilo je i njihovo izvođenje, sa srcem i dušom.

U crkvi svetog Martina u istom sastavu, ali s različitim programima, koncertima je nastavljena Noć glazbe u Zagrebu. Na početku drugog dijela programa Alojzije Prosoli, ravnatelj festivala, zahvalio je gostima i izvođačima, a posebno bugarskoj veleposlanici Taniyi Dimitrovoj, koja je za vrijeme trajanja svog mandata bitno unaprijedila kulturnu suradnju i razmjenu kulturnog stvaralaštva Bugarske i Hrvatske.

Tekst i foto: Mario MiloševićTagged: , , , , , , , , ,