Promovirana Monografija HKD Napredak

U Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu promovirana je monografija tiskana u povodu 25. obljetnice obnove ovog hrvatskog kulturnog društva iz Bosne i Hercegovine.O knjizi, radu i djelovanju govorili su glavni urednik dr. sc. Hrvoje Šapina; akademik Mislav Ježić, predsjednik hrvatske podružnice Paneuropske unije; književnik Miljenko Jergović; prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, a moderator je bio prof. dr. Dražen Vikić Topić, dopredsjednik Napretkova kulturnog centra u Zagrebu.

Monografija HKD Napredak 1990.–2015. nastala je na temelju podataka iz njihovih evidencija, godišnjaka i drugih izdanja. Na sustavan način formirana je baza podataka koja sadrži sve relevantne informacije o 7482 kulturna događaja organizirana od strane Napretka. (942 manifestacije u Sarajevu i 6540 manifestacija organiziranih u podružnicama). Gotovo sva poglavlja u knjizi imaju oslonac u ovoj bazi podataka, a sama baza je dostupna na posebnom CD-u i na Napretkovoj web stranici. Knjiga ima 564 stranice u formatu A4, a grafički je veoma dobro opremljena (tvrdi uvez i kolor omot) i izuzetno kvalitetno tiskana u tiskari Suton, Široki Brijeg. Posebno bogatstvo knjige je preko 500 kolor fotografija iz Napretkova arhiva koje su većinom autorsko djelo fotografa Zvonimira Aždajića. Predgovor za knjigu napisao je kardinal Vinko Puljić. Recenzenti knjige su prof. dr. Savo Stupar i dr sc. Marijo Pejić. Za dizajn knjige zaslužan je Zoran Buletić, a tehnički urednik bio je Ljubo Pilja.

Knjiga predstavlja dokaz Napretkova velikog i kvalitetnog rada u razdoblju od obnove pa do 2015. godine i sigurno će biti veoma korisna svim sadašnjim i budućim istraživačima koji se bave njegovom poviješću. Monografiju su priredili dr. sc. Hrvoje Šapina i prof. dr. Franjo Topić, a tiskana je u nakladi HKD Napredak, Sarajevo i Napredak Futura, Zagreb.

Iz predgovora kardinala Vinka Puljića

Ova monografija zbraja razna događanja i razne projekte, kako bi budućim generacijama sačuvala pamćenje ali i poticaj da HKD Napredak uporno ostvaruje svoju svrhu, radi čega je i bio osnovan i radi čega je obnovljen. U monografiji su razni naslovi koji obrađuju pojedina područja rada. Vjerujem da će biti zanimljivo šetati se ovom prošlošću i nadahnjivati se da ne dozvolimo ovom “umoru” koji se nadvija u javnom mnijenju koje je zatrovano podjelama, svađama, politikantstvom i raznim interesima.

M. M. / Foto: Mario Milošević


Tagged: , , , , , , , , ,