Norveški Bodø – prijestolnica kulture 2024.

Hrvatska i Norveška bit će povezane i činjenicom da su naši gradovi, s razmakom od samo nekoliko godina, bili Europske prijestolnice kulture. Dok je Rijeka 2020. predstavila svijetu svoju Luku različitosti, Bodø će prvi puta oživjeti ovu titulu na Arktiku.
Bodø2024 predstavlja najveći kulturni projekt u Norveškoj u posljednjih deset godina, te najveći ikada na sjeveru zemlje. Početkom studenog, predstavljen je program koji obuhvaća više od 1000 novih projekata, uključujući gastronomske, književne, i glazbene događaje, plesne i kazališne predstave, izložbe, kao i razne outdoor aktivnosti.

‘Prethodnih 70 gradova je nosilo ovu titulu prije nas, ali mi smo odlučili stvoriti vlastitu verziju Sjeverne Norveške, temeljenu na našem identitetu i mjestu života. Posjetiteljima će biti jasno da je Bodø2024 prva europska prijestolnica kulture koja se održava na Arktiku’, izjavio je Henrik Dagfinrud, ravnatelj programa.

U posljednjim godinama, Dagfinrud i tim posvetili su se sastavljanju spektakularnog programa koji uključuje živo kulturno okruženje Nordlanda, povezujući ga s ostatkom Europe. Kroz program su predstavljeni i kultura Samija, lokalni običaji, ribarstvo, te zanimljive sportske aktivnosti. 

Na primjer, sastavni dio programa je Arktička biciklistička utrka, koju organizira francuska Amaury Sport Organisation (ASO), također poznata po organizaciji Tour de Francea. Utrka ima četiri etape i održava se svakog kolovoza. Kako je poseban naglasak na mladima, program uključuje norveško juniorsko atletsko natjecanje te razne sadržaje namijenjene toj publici.

Posebna zanimljivost je organizacija otvorenog prvenstva FIRST® LEGO® League, na kojem će se 50 timova iz cijelog svijeta natjecati u robotici na zadanu temu posvećenu umjetnosti i kulturi. Timovi će istražiti temu, identificirati relevantne probleme, te predložiti rješenja. Sudionici će naučiti kako programirati LEGO robota i koristiti ga za prevladavanje prepreka na robotskoj stazi.

Organizator natjecanja je FIRST Scandinavia, norveška udruga sa sjedištem u Bodøu, specijalizirana za promicanje učenja kroz tehnologiju i znanost. Zanimljivost je da ova organizacija također djeluje u Hrvatskoj i to zahvaljujući njenom značajnom angažmanu u projektu LORI u Ludbregu, kojime će se uspostaviti Regionalni znanstveni centar za Sjevernu Hrvatsku opremljen tehnološkom Newton sobom. Projekt je financiran u okviru EEA i Norveških fondova.

Službeno otvorenje Bodø2024 planirano je u veljači, s programom koji će početi u krugu oko marine, neovisno o vremenskim uvjetima. Program otvorenja kreirao je Phase7 iz Berlina, u suradnji s Kazalištem Nordland.

M. D. / Foto: PromoTagged: , , , , , , ,