Nova era tenisa po drugačijim pravilima

Prvim eventom ‘Sunset Serve’ u Makarskoj je predstavljen Time Tennis na kojem su zaigrala svjetska imena, a podršku je dao i tenisač Ivan Dodig.

‘Nikad se nisam tako dobro zabavljala na teniskom meču, hvala vam na tome’, izjavila je Dea Herdželaš, najbolja bosanskohercegovačka tenisačica nakon što je njezin tim Makarska Sharks pobijedio Kaštela Knigtse u do sada nikad viđenom načinu igre na teniskim terenima. Time Tennis, globalni brend i revolucija u svijetu sporta, lansiran je iz Tenis centra Makarska uz sjajnu atmosferu, vrhunska imena i Harija Rončevića koji je uoči egzibicijskih mečeva koncertom zagrijao odlično raspoložene navijače, a zabava se nastavila i nakon mečeva uz nastup grupe Cambi.

Uz Deu Herdželaš, u timu Makarska Sharks igrali su Talijan Giovanni Oradini, Makaranka Mariana Dražić, naš Duje Kekez, trener je bio hrvatski zet (suprug Karoline Šprem) Cipranin Marcos Baghdatis. S druge strane mreže tim Kaštela Knigtsa predvodila je najpoznatija kaštelanska tenisačica Tena Lukas, a uz nju su igrali Britanac Marcus Willis, Francuskinja Emmanuelle Girard, naš reprezentativac u kolicima Sven Maretić na čelu s trenerom Frankom Škugorom.

Igrala su se četiri meča, Herdželaš protiv Lukas u kojem je bosanskohercegovačka tenisačica bila bolja (41:29), u drugom meču Oradini je pobijedio Willisa (43:38), a u mješovitim parovima Dražić/Kekez i Girard/Willis slavili su Kaštelani (41:47), dok je Kekez slavio u duelu s Maretićem (12:6).

Egzibicijski mečevi trajali su dvadeset minuta, podijeljeni u dva poluvremena po deset minuta, svaki po deset minuta, uz stanku od dvije minute. Svaki od trenera imao je pravo na time out od 60 sekundi po poluvremenu i u svakom trenutku mogli su biti na terenu, a igrači su mogli međusobno komunicirati. Stolice za glavnog suca nije bilo, a što je najatraktivnije publika je navijala čitavo vrijeme, poticale su je dvije limene glazbe, domaća iz Makarske i HGD Biranj iz Kaštel Lukšića. Nije bilo gemova i setova, u Time Tennisu broji se poen po poen, dok winner vrijedi dva poena. U svakom poluvremenu na terenu su poput cheerleadersica nastupale plesačice splitskog kluba Dance Crew United. Ukratko – pravi spektakl koji je s tribina pratilo oko 500 navijača iz čitave Dalmacije i regije.

Među njima i poznato tenisko lice Ivan Dodig. Došao je podržati Time Tennis iza kojeg stoji Kaštelanin Feliks Lukas, široj javnosti poznat kao direktor WTA turnira.

‘Dolazi vrijeme za promjene u tenisu, posebno mi je drago da je na tu ideju došao moj dragi prijatelj Feliks i da smo u Makarskoj vidjeli kako će to izgledati. Igra je lijepa, atraktivna, dinamičnija, zanimljiva i sigurno ima potencijal u svijetu tenisa. Poznato je da tenis prate starije generacije, prosjek godina je veći od 60 tako da ovakav brži i eksplozivniji pristup natjecanju ima potencijala i sigurno će privući mlađu publiku. Naravno da tradiciju treba njegovati, no nova pravila, uvjeren sam, imat će odjeka u svijetu sporta’, istaknuo je Dodig.

‘Želio bih se zahvaliti Ivanu koji nas je došao podržati, ali i svim sportašima koji su najavljivali ovaj event na društvenim mrežama, a bilo ih je uistinu mnogo. Jedno veliko hvala tenisačicama i tenisačima koji su sudjelovali u egzibiciji, ali i publici koja je došla u impresivnom broju iako nisu znali što ih očekuje na trenu. Bili su sjajni navijači, napravili su vrhunski show. U maloj Makarskoj prvi put u povijesti igrao se drugačiji tenis, svijetu smo predstavili nova pravila i nema više natrag. Na ovom projektu radili smo godinama i vjerujemo u njega’, poručio je Lukas. Da je interes već pobudio potvrđuje i činjenica da su u Makarskoj snimljeni prvi kadrovi za dokumentarac holivudske produkcijske kuće Mandalay Sports Media, koja stoji iza legendarnog filma ‘The Last Dance’ o Chicago Bullsima, a na tribinama su bili svjetski poznati fotograf Matt Holyoak, Thomas Bata praunuk osnivača tvrtke Bata i tvornice u Borovu, Mike Saran, vlasnik splitskog hotela Le Meriden Lav i osnivač zaklade Sport2Life.

A.R. / Foto: Pirka Visual Studio


Tenisači za mir: WTA Makarska Open


Tagged: , , , , , , ,