Nove berbe međimurskih sauvignona

Udruga međimurskih vinara Hortus Croatiae u zagrebačkom restoranu Sol i kavani Johann Franck na eventu pod nazivom Spot the Sauvignon predstavila je nova vina od te sorte iz berbe 2022. i 2021.Na opuštenom druženju s javnosti i medijima predstavilo se 20 novih sauvignona iz 14 međimurskih vinarija. Degustaciju vina su popratila autorska jela osmišljena od strane vlasnika i chefa restorana Sol, Mate Jankovića.

Udruga međimurskih vinara još je jednom pokazala predstavnicima medija, trgovine i ugostiteljstva da količina i kvaliteta vina koja se proizvodi u njihovu vinogorju neprestano raste i da su po broju etiketa od sorte sauvignon vodeći u Hrvatskoj. Za predstavljanje je odabran termin početka sezone divljih šparoga, kako bi se javnost podsjetila da je upravo ta sorta idealan par jelima baziranim na toj omiljenoj proljetnoj namirnici.Sauvignon bijeli jedna je od najpopularnijih svjetskih sorti i sve se više uzgaja, a u Međimurju je prisutan jako dugo i nije izraz pomodnosti, nego se radi o sorti koja već desetljećima na tom specifičnom podneblju pokazuje iznimne rezultate. Prvi vinograd sauvignona zasadio je još 1951. godine Franjo Lebar, otac modernog sauvignona u Hrvatskoj, nakon čega se proširio po ostalim međimurskim vinogradima i drugim dijelovima zemlje. Danas u Međimurju sauvignon uzgaja gotovo svaka vinogradarska obitelj i uz lokalni pušipel vodeća je sorta tog vinogorja.

Sauvignone predstavljene na Spot the Sauvignon obilježava cijeli niz zajedničkih svojstava i visoka kvaliteta, bez obzira što dolaze iz različitih podruma. To ukazuje na razvijenu svijest vinara o posebnosti međimurskog terroira i razumijevanje potrebe za suradnjom i razmjenom iskustava.

Ove sauvignone obilježavaju aromatičnost, svježina i elegancija. Alkoholi su niski do umjereni, što je pravo osvježenje u doba globalnog zatopljenja i evidentnog rasta razine alkohola u velikom broju standardno popularnih sorti. Svi predstavljeni sauvignoni sasvim su suhi, ugodno osvježavajućeg karaktera, impresivnog intenziteta i trajanja okusa. Stilski gledano, međimurski sauvignoni nalaze se u vlastitoj kategoriji, sasvim različitoj od drugih popularnih regija poput Marlborougha s Novog Zelanda ili francuske Loire. Suhi su i živahni, ponajviše citrusnih aroma, s limetom i grejpom kao vodećima, zatim s jasnom herbalnom notom i svježinom, a potom i s blagim cvjetnim notama u pozadini. Neke primjerke krasi i mineralnost na finišu, koja se očitava kao vid saliniteta i bridećeg osjećaja na desnima.Gastronomski gledano međimurski sauvignoni su savršena pratnja jelima baziranim na šparogama, školjkama, rakovicama i salatama od plodova mora, kao i jelima japanske kuhinje, kao što su sushi i sashimi. Osobito dobro prati bijelu ribu poput brancina i orade, ali i oceansku poput lososa. Piletina i puretina, bilo sa žara, pohana ili u blagim umacima također je odličan odabir uz međimurske sauvignone. Sve vrste mladih kravljih sireva, zatim feta, pa chèvre i drugi kozji sirevi također su sjajan odabir. Međimurski sauvignon dobro prati i jela od svinjetine, osobito klasične šnicle i kotlete, čija se masnija i aromatičnija struktura slaže s aromatičnim svojstvima sauvignona i njegovoj naglašenijoj kiselini.

Na manifestaciji Spot the Sauvignon predstavljena su (abecednim redom) vina vinarija: Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak Kozol, Hažić, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kunčić, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić i Vuković.

S. A. / Foto: Vinart


Tagged: , , , , , , ,