Zagrebački wine bar Roots na početku nove sezone ugostio je istarskog vinara Sašu Bernobića iz Ohnića kod Vižinade, koji je predstavio dio portfelja obiteljske vinarije OH Wines.
U vinogradima desetak kilometara udaljenim od Poreča uzgajaju malvaziju, chardonnay, teran, merlot i cabernet sauvignon, a godišnje pune oko 8000 butelja. Ovom prigodom Bernobić je, uz prigodne zalogajčiće, prezentirao četiri vina: OH Malvaziju, bijelu kupažu OH Yeah!, Rosé od terana OH My Darling i crnu kupažu OH My Goodness..
OH Wine Malvazija je vrlo lagana, s tek nešto više od 12% alkohola, malo izraženijih kiselina koje joj daju predivnu svježinu. Bernobić je vrlo ponosan na ovo vino, napravljeno njemački precizno, čak je pobrojan i broj bobica grožđa koliko se nalazi u boci. Taj princip primjenjuje i na ostala vina što je, kako kaže, metoda koju je naučio od Nijemaca radeći za njih kao diplomirani agronom i enolog.

Bijela kupaža OH Yeah! spravljena je od 80% malvazije i oplemenjena s 20% chardonnaya uz brižan tretman u podrumu što je vinu dalo dodatnu eleganciju.
Moj osobni favorit bio je Rosé (100% teran) OH My Darling u kojem je znalački ukroćena ova žilava sorta i pripitomljena u laganu i pitku kapljicu. Malolaktičnom fermentacijom grube su kiseline postale nježnije, a teran je razvio netipičan okus jagode i boju lososa. Rosé je vrlo stabilan, zadržao je aromatiku, pa bi čak mogao i odstajati koju godinu, ali mu tržište to ne dopušta. Ovo vino je i s komercijalne strane najjači adut OH Wines vinarije.
Tržište, međutim, požuruje crnu kupažu OH My Goodnes da što prije napusti podrum što ne preferiram, ali očito i ovako svježe i lepršavo vino još zaigranih kiselina očito ima svoje pobornike. Dominira merlot sa 70%, terana je 20%, a zaokružuje ga 10% cabernet sauvignona.
Bernobići u vinariji imaju još nekoliko etiketa, od kojih treba istaknuti pjenušac Rosaline od stopostotnog terana, a kojeg zasad proizvode u vrlo ograničenim količinama.
Ova vrijedna istarska obitelj ima i maslinike s autohtonim sortama od kojih dolaze ekstradjevičanska maslinova ulja izuzetne kvalitete, ali o njima nekom drugom prilikom…
Mustafa Topčagić / Foto: Dijana Grgić i Josip Novosel




