Vina Ritoša: Tradicija s oca na kćer

U selu Radmani kod Poreča nalaze se vinogradi i vinarija obitelji Ritoša, koja iz godine u godinu postaje sve primjetnija na domaćoj sceni.Kvaliteta njihovih vina ‘ovjerena’ je i u svijetu: desertna vina Dolce amato (muškat ruža porečki) i Dolce adorato (muškat žuti), napravljena od prosušenog grožđa, lani su nagrađena srebrom na Decanteru u Londonu.

No, prava nagrada nisu medalje nego povjerenje vinske publike, koje su Vili Ritoša i njegova kćer Ana brižno gradili. Od oko 20.000 boca godišnje, manji dio se nađe u maloprodaji, a većina je na vinskim kartama boljih istarskih i zagrebačkih restorana. Vino se u obitelji Ritoša radilo za vlastite potrebe ‘od kad znaju za sebe’, ali su se ozbiljnijoj proizvodnji posvetili tek od 2005. godine. Tad je Vili kupio još zemlje uz obiteljski vinograd i posadio prve trsove, da bi tri godine kasnije imali prvu berbu.

Mikro klimu u Radmanima odlikuju blage kišne zime i duga topla ljeta. Vinogradi su na zemlji crvenici, blago nagnuti prema zapadu s puno sunca te izloženi propuhavanju maestrala i burina. U slučaju suše, imaju razrađen sustav navodnjavanja iz bunara, a za herbicide pitaju – a što je to?

Vinogradi u Radmanima kod Poreča na istarskoj crvenici

‘Čim sam prestao piti mlijeko, počeo sam piti vino’, ozbiljno se šaleći kaže Vili Ritoša, koji se profesionalno bavio ugostiteljstvom, a potom ribarstvom i turizmom. Iznajmljivanjem apartmana i dalje se bave starije kćeri, dok je najmlađa Ana odlučila ga slijediti u vinskom poslu. U Poreču je diplomirala na Institutu za poljoprivredu i turizam te se posvetila radu u obiteljskom vinogradu i podrumu. Danas Vinarija Ritoša na svega 3,5 hektara proizvodi čak deset etiketa, a od sorti zastupljeni su malvazija, teran, cabernet sauvignon, merlot te muškat žuti i muškat ruža porečki.

Sabrana djela Ane i Vilija Ritoše

Podrum im izgleda ‘kao apoteka’, sa suvremenom opremom, inox tankovima i drvenim bačvama, a imaju i priručni laboratorij u kojem prate razvoj vina. Tradicija i znanost tako se nadopunjuju, a i prate trendovi. Njihov polusuhi Rose (70 % muškat ruža porečki, 30% teran ) označen je kao ‘suitable for vegans’, odnosno za njega mogu jamčiti da u proizvodnom procesu nije korištena nijedna tvar životinjskog porijekla.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,