WineRi 2019.: Vinsko buđenje Kvarnera

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača) na 3. međunarodnom eno-gastro festivalu WineRi, okupilo se 69 izlagača vina, rakije i likera, sira i suhomesnatih proizvoda, tartufa i čokolade te proizvoda od drva za vino.Okupili su se i gotovo svi proizvođači autohtonih sorti Kvarnera kao svojevrstan En primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice. Slogan festivala bio je ‘Trs je naš’, a vinski kum dobro znani chef Časlav Matijević. Organizator festivala je aha marketing iz Selca, a suorganizator Centar za brdsko planinsku poljoprivredu Primorsko-goranske županije.

Predstavljeni su UNESCO-m zaštićeni Zvončari, odnosno Grobnički dondolaši, te Bakarski baškot. Održano je osam stručnih radionica: Vođenje ljubavi vinom, Jarbola? Belica? Ča j’ to?, Rosei Istre i Kvarnera, Vino i kino, Pjenušavi Kvarner, Vinski Indiana Jones i finalna En Primeur Žlahtine. Privukle su mnogo sudionika, a vodili su ih iskusni stručnjaci i sommelieri Filip Savić, Tomislav Pavlešić, Darko Lugarić, Aron Smesny, Jelena Bulum, Marija Vukelić, Ivica Dobrinčić i Ivanka Rosati.

Neke su stručne radionice proizašle iz suradnje riječkog WineRi-a s festivalima WineOs, Salon pjenušavih vina Zagreb i Pink Day Zagreb kako bi se kvarnerske autohtone sorte i vina predstavila široj publici u suradnji s brandom ‘Kašetica primorsko – goranska’. Kako bi se što bolje predstavili kvarnerski rosei, u sklopu Pink daya, 30 ožujka održat će se radionica ‘Rosei Istre i Kvarnera’.

Radionicu ‘Rosei Istre & Kvarnera’ po ideji Sanje Muzaferije, osnivačice Pink Daya, osmislili su i održali sommelieri Mario Meštrović i Darko Lugarić. Odabrana su tri ružičasta vina vinara iz Istre: Poletti, Ritoša i Deklić, dok su Kvarner zastupali Kuća vina Ivan Katunar, Šipun Ivice Dobrinčića i novovinodolski Pavlomir. Na vrlo dobro posjećenoj i iznimno interaktivnoj radionici problematizirao se izričaj roséa, boje i sortimenta Istre i Kvarnera, tj. temperament podregija putem roséa.

Festival je, kao i prošla dva, imao humanitarni karakter, pa je 2000 kuna donirano pazinskoj udruzi Hoću – mogu za rad s djecom s posebnim potrebama, koristeći vojta terapiju.

Više posjetitelja, novinara i ugostitelja koji su posjetili WineRi u odnosu na prošlu godinu, daje organizatorima vjetar u leđa i potvrdu o potrebi održavanja ovakvog festivala u Rijeci i na Kvarneru. Neki su novinari primijetili da je Wine Ri postao svojevrsna ‘oda mediteranskom načinu života’ i ‘enološko događanje vrhunske elegancije’.

P. R.


Tagged: , , , , , , ,