5. G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu na Plešivici

Pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore i Turističke zajednice Zagrebačke županije, a u organizaciji G.E.T. udruge za kulturu stola, na Plešivici je održana 5. Međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu.Namijenjena je svim sudionicima eno-gastro turizma: vinarima, novinarima, turističkim djelatnicima, ugostiteljima, predstavnicima institucija i svima zainteresiranima za tu tematiku. Ove je godine lokacija održavanja bila Plešivička vinska cesta, a program je sastavljen od nekoliko segmenata:

1. Panel rasprava s temom ‘Budućnost vinskog turizma’
Panelisti: Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva pri HGK; Ivana Rendulić Jelušić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Zagrebačkoj županiji i Radovan Vukoje, vinar iz BiH s razvijenom ponudom vinskog turizma. Moderator: Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i organizator konferencije.
U zanimljivu i konstruktivnu raspravu uključili su se i mnogi iz publike pa je tako potrajala dulje od sat vremena, a došlo se do zaključka da scena vinskog turizma na ovim prostorima sazrijeva, ali je potrebno još puno edukacije, standardizacije i zajedničkog rada da bi rezultati bili zadovoljavajući.
Ivana Rendulić Jelušić pritom je prezentirala interregionalni projekt In cultura veritas, kojem je cilj inovativnim povezivanjem kulturne baštine i vinske tradicije stvoriti održivu turističku destinaciju radi aktivne zaštite kulturnih dobara prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih sub-regija Obsotelje i Kozjansko.

2. Dodjela regionalnog trofeja nagrade Bijeli grozd
Radi se o nagradi koju udruga G.E.T. prema glasovima publike dodjeljuje već sedam godina vinarijama koje uspješno razvijaju turističku ponudu. Regionalni trofej je priznanje ‘najboljim među najboljima u turističkom smislu’ u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a za 2018. godinu osvojili su je i pritom dobili vrijedne kristalne trofeje Staklarne Rogaška:
1. mjesto – Stancija Meneghetti (Hrvatska)
2. mjesto – Hiša vin Doppler (Slovenija)
3. mjesto – Podrumi Vukoje 1982 (Bosna i Hercegovina)
4. mjesto – Chateau Kamnik (Makedonija)
5. mjesto – Vuglec Breg (Hrvatska)

3. Primjeri dobre prakse
Plešivičko vinogorje ima velik potencijal za uspješan vinski turizam, pa se dvodnevna konferencija održavala na više lokacija. Primjera dobre prakse u tom smislu Plešivička vinska cesta ima dosta, ali ovaj put su svoje mogućnosti i planove predstavile obiteljske vinarije Kolarić (u kojoj se i odvijao radni dio konferencije), Jagunić, Ciban i Robert Braje.

4. Povezivanje
Međunarodno povezivanje, otvorene rasprave o praksama razvoja vinskog turizma i stvaranje novih ideja za razvoj, pokazalo se, najbolji su efekt ove konferencije.

‘Cilj koji želimo postići našim aktivnostima pa i organizacijom ove konferencije su razvitak i jačanje konkurentnosti vinskog, odnosno eno-gastro turizma kao značajnog čimbenika za održiv i ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske, ali i ostalih država regije’, ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i organizator konferencije.

Foto: Silvija Munda/ G.E.T. Report


Ilok: 4. Međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu

Tagged: , , , , , , , , , , ,