Oskarovka Frances McDormand na Lopudu

Višestruka oskarovka Frances McDormand pridružila se filmašima Ponta Lopud Festivala, kojeg su obilježili brojni zanimljivi događaji.Najprije je održan masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog. Šest vrlo uspješnih mladih redateljica i redatelja (Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano) s dvojicom oskarovaca imali su priliku razgovarati o procesima stvaranja filma i filmskoj umjetnosti.

Potom je održan i prvi susret članova Ponta Lopud kluba koji okuplja prijatelje Festivala kako bi zajedno stvorili aktivnu zajednicu i doprinijeli kvaliteti i dugoročnosti kvalitetnih umjetničkih događanja na otoku. Ponta Lopud probuđuje nove ideje, pomiče kreativne granice mladih talenata i priča potpuno nove priče koje nestrpljivo čeka publika širom svijeta.

Na hotelskoj plaži Lafodije prikazan je film ‘Zemlja nomada’, čija je premijera bila na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Redateljica Chloe Zhao tada je dobila nagradu za najbolji film, Zlatnog lava. Filmski uspjeh ‘Zemlje nomada’ okrunjen je nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao). Publiku su pozdravili producent filma Peter Spears i glavna glumica Frances McDormand.

‘Koje divno mjesto za gledanje filma, pravi ste sretnici! Film koji ćete sad pogledati Zemlja nomada zajednički je moj i Peterov projekt, a najzaslužnija je Chloe Zhao, žena čije sam ime vidjela na špici njezina drugog filma na Filmskom Festivalu u Torontu. Odmah sam krenula istraživati o njoj i zahvaljujući njoj nastao je ovaj film.’

‘Kada smo pročitali knjigu Zemlja nomada, Preživjeti Ameriku u 21. stoljeću književnice Jessice Bruder, odmah smo je poželjeli adaptirati. Chloe Zhao je u tom trenutku upravo počela raditi na scenariju, udružili smo snage i napravili smo ovaj film’, istaknuo je Peter Spears.

A. P. / Foto: John Pavlish i Katarina Radonić


Tagged: , , , , , , , , , , ,