Ponta Lopud: Filmski festival na egzotičnom otoku

Konferencijom za medije redatelja i glavnog predavača Joela Coena otvoreno je drugo izdanje Ponta Lopud Festivala na otoku Lopudu kraj Dubrovnika.Tijekom pressice Coen je predstavljajući svoj masterclass govorio o svojoj pedagoškoj strategiji: ‘Radoznao sam koliko su sudionici znatiželjni o procesu stvaranja filma i sretan sam što ću podijeliti svoje iskustvo s njima. Za mene je masterclass jednostavno razgovor. Zapravo, ja ću odgovarati na pitanja sudionika. To je gotovo sve što mogu učiniti.’

Inspiraciju za svoje filmove braća Coen nalaze u različitim izvorima poput filmova, književnosti i slikarstva. Govoreći o samom procesu stvaranja Joel je istaknuo: ‘Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svojoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizualno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prijelazi.’

Upravo su masterclassovi najveća vrijednost Ponta Lopuda, kojeg obožavaju uzvanici, predavači, moderatori i sudionici, jer je to festival bez glamura, crvenog tepiha i natjecateljskog dijela. To je i želja osnivača Festivala Tilde Grossel Bogdanović i Mirsada Purivatre, koji žele razvijati Lopud kao jedan popuno novi festivalski projekt, koji nikad neće postati ni Cannes, ni Sarajevo, nego će uvijek ostati Lopud.

Nakon press konferencije uslijedila je prva filmska projekcija Coenova nagrađivanog filma ‘Fargo’ pod vedrim nebom na plaži La Baja RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness. Tom prigodom obratio se brojnoj publici i zaželio im da uživaju u filmu na posebnoj lokaciji u ovom divnom dijelu svijeta. Također ih je pozvao da pogledaju izvrsni filmski program tijekom Festivala.

U noći otvorenja posjetitelji su uživali u pogledu na lopudsku uvalu uz svjetlucave boje vatrometa te u raznovrsnoj autohtonoj gourmet ponudi lokalnih restorana.

Na Ponta Lopud Festival, koji traje od 22. do 27. lipnja, došli su nagrađivani filmski umjetnici koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije: Peter Spears, Brian Swardstrom, Nanu Segal, Philipe Bober, Michel Franco, Ognjen Glavonić, Pawel Pawlikowski, Antonio Sanchez. Sudionici masterclassa su redatelji, glumci i snimatelji iz regije.

A. P. / Foto: John Pavlish i Katarina Radonić


Tagged: , , , , , , , ,