Otkrij naš novi film: 10 domaćih filmova stižu u kina

Kampanja ‘Otkrij naš novi film’ pokrenuta je u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, a za cilj ima ukazati na mnoštvo filmova koji u narednom periodu stižu u kina – čak sedam dugometražnih hrvatskih filmova ove će se jeseni predstaviti domaćoj publici i krenuti u pohod na kina, a još tri u prvim mjesecima 2023. godine.

Impozantna je to brojka od deset dugometražnih ostvarenja koja dodatno potvrđuje aktualni trend uzleta domaće igrane produkcije. U Kaptol Boutique Cinema održan je program u okviru kojeg su ti filmovi predstavljeni – kroz razgovor s autorima i autoricama i kroz najavni trailer.

Hrvatsku kinematografiju trenutačno vodi nova generacija filmaša – čak osam filmova dugometražni su prvijenci svojih autora/ica. Kampanja ‘Otkrij naš novi film’ ima cilj približiti te radove hrvatskoj publici, ukazati im na bogatstvo u raznovrsnosti aktualne produkcije te ih motivirati da odaberu ono ostvarenje koje će najviše odgovarati njihovim afinitetima. Svaki od tih naslova nosi određenu specifičnost, a odlikuju ih raznovrsnost tema i pristupa, snažne autorske vizije uz različite poetike i estetike i uvjerljive glumačke interpretacije.

Film ‘Nosila je rubac črleni’ u kinima je od 22. rujna, dok kino-distribucija preostalih filmova počinje u nadolazećim tjednima i mjesecima. Prije toga, četiri će naslova hrvatsku premijeru imati na 20. izdanju Zagreb Film Festivala (‘Sigurno mjesto’, ‘Garbura’, ‘Stric’, ‘Tragovi’), da bi potom bili dostupni svima u kinima.

Tijekom proljeća 2023. publici će se predstaviti još četiri filma; dva su prvijenca pulskih autora – ‘Pula’, debitantski igrani film istaknutog filmskog autora Andreja Korovljeva koji nastaje prema romanu Vladimira Stojsavljevića i u produkciji tvrtke Kinematograf, zatim ‘Pelikan’, prvijenac mladog pulskog redatelja Filipa Herakovića koji se realizira u produkciji kuće Wolfgang&Dolly. ‘Dnevnik Pauline P.’ dječji je film sniman prema popularnoj dječjoj knjizi autorice Sanje Polak u režiji Nevena Hitreca te igrani film ‘Smrt djevojčice sa žigicama’ u režiji Gorana Kulenovića koji nastaje po istoimenoj knjizi Zorana Ferića.

Detaljnije informacije o filmovima pronađite na www.havc.hr/otkrij-nas-novi-film/

A.P.G. / Foto: John Pavlish / Nina Đurđević


Lerotićevo Sigurno mjesto hrvatski kandidat za Oscara


Tagged: , , , , , , , ,