Hrvatski filmovi i filmaši na 75. Cannesu

Dva dugometražna igrana filma u koprodukciji hrvatske kuće 4Film (Anita Juka) imat će svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa ‘Izvjestan pogled’, 75. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.Riječ je o ‘Viziji leptira’ ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija te o ‘Danima suše’ turskog redatelja Emina Alpera. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju u raznim aktivnostima i na platformama namijenjenima industriji, a Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) će i ove godine promovirati našu kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

Svjetska premijera hrvatske manjinske koprodukcije ‘Dani suše’ je 23. svibnja, u dvorani kazališta Claude Debussy, u sklopu natjecateljskog programa ‘Izvjestan pogled’. U filmu je riječ o mladom i idealističnom Emri, koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću Balkaya, koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine.

‘Dani suše’ nastali su u produkciji turske kuće Liman Film (producent Nadir Öperli) te u koprodukciji Francuske, Njemačke, Nizozemske, Grčke i Hrvatske. Prodajni zastupnik filma je Match Factory.

Od hrvatske ekipe na filmu su, uz koproducenticu Anitu Juku te pridružene producentice Lauru Sinovčić i Paulinu Križić, radili i Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj i Daniel Žuvela kao mikroman.Druga hrvatska manjinska koprodukcija ‘Vizija leptira’, ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, svjetsku premijeru, u sklopu istog programa, ima 25. svibnja, također u kazalištu Debussy.

‘Vizija leptira’ surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva. Scenarij potpisuju redatelj Maksym Nakonechnyi i Iryna Tsilyk.

Osim koproducentice Anite Juke, na filmu su radili i mnogi drugi hrvatski filmaši. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić. Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom. Oba filma podržao je HAVC.

Program ‘Izvjestan pogled’ dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu te se smatra drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Osnovan je 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , ,