Hrvatski dokumentarac Srbenka nagrađen u Cannesu

‘Srbenka’, novi film Nebojše Slijepčevića, proglašen je dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih kritičara, sastavljenih od članova sedam prestižnih filmskih festivala Europe.Film ‘Srbenka’, redatelja Nebojše Slijepčevića dobitnik je 11. Doc Alliance nagrade, dodijeljene na filmskom festivalu u Cannesu. Dokumentarce za ovu prestižnu nagradu predlaže žiri sedam velikih filmskih festivala okupljenih u dokumentarnu alijansu.

Među ovogodišnjim kandidatima – po jedan film sa svakog festivala – upravo je ‘Srbenka’ proglašena najboljim dokumentarnim filmom prema izboru sedmeročlanog žirija filmskih kritičara i tako postaje prvi hrvatski dobitnik Doc Alliance nagrade. Članovi žirija su se složili da je ‘Srbenka’ ‘vrlo važna te istovremeno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj.’

‘Srbenka’ prati pripreme i probe za predstavu ‘Aleksandra Zec’ Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata. Za Doc Alliance nagradu ‘Srbenka’ je nominirana kao kandidat Visions du Réel filmskog festivala na kojem je dobio i posebno priznanje žirija. Svoju hrvatsku premijeru imat će u srpnju u Motovunu, a nakon toga odlazi u redovnu kino distribuciju.

Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA. Doc Alliance, inicijativa posvećena promociji i razvoju dokumentaristike, rezultat je partnerstva sedam europskih festivala dokumentarnog filma: CPH:DOX (Danska), Doclisboa (Portugal), Docs Against Gravity FF (Poljska), DOK Leipzig (Njemačka), FID Marseille (Francuska), Jihlava IDFF (Češka) i Visions du Réel (Švicarska).

P. B.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,