Svjetska premijera dokumentarca Srbenka

Svjetska premijera Srbenke’Srbenka’, novi dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića (Gangster te voli) doživjet će svoju svjetsku premijeru u natjecateljskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se održava od 13. do 21. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve.Festival, koji je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival tijekom svojih devet dana, okupi četrdesetak tisuća gledatelja i više od 1200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih Industry događanja u Europi.

Dokumentarni film ‘Srbenka’ prati pripreme i probe za predstavu ‘Aleksandra Zec’, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Film je već u razvoju primijećen od strane profesionalne javnosti kad je 2017. godine tijekom Sarajevo Film Festivala osvojio tri nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award). Nastao je u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram Media.

‘Srbenka’ je jedini film hrvatske produkcije u međunarodnom natjecateljskom programu te se u toj konkurenciji natječe s još 14 naslova, uključujući i pobjednički film njemačkog Berlinalea. Osim ‘Srbenke’ u međunarodnoj konkurenciji, u programu Fokus Srbija, uvršten je kratki film Dane Komljena ‘Sitna ptica’, u koprodukciji Restarta.

P. B.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,