Otvoren 14. Festival europske kratke priče

Na krovu Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu svečano je otvoren 14. Festival europske kratke priče (FEKP) s programom ‘Amerike – Otkriće model 1.1’.
FEKP-otvorenje-Roman Simić BodrožićNa prvoj večernjoj tribini Festivala, Maša Kolanović i Mima Simić razgovarale su s poznatom američkom spisateljicom i dobitnicom nagrade Orange, Lionel Shriver, zvijezdom meksičke književnosti Valeriom Luiselli te nagrađivanim hrvatsko-kanadskim književnikom Josipom Novakovichem.

Koliko su piscima važna putovanja, na koji način se prilagođavaju (i uspijevaju li uopće) novim sredinama te kako svoja iskustva i doživljaje prenose na papir neke su od najvažnijih tema kojima je otvoren ovogodišnji FEKP, a možda je najbolje opisan rečenicom Josipa Novakovicha: ‘We are all travelling addicts’.

FEKP, najstariji europski festival posvećen ovoj književnoj formi čiji je utemeljitelj i kreativni direktor Roman Simić Bodrožić, trajat će do 5. lipnja, a bogat književni program odvijat će se u Zagrebu i Rijeci gdje će se predstaviti 32 imena svjetske i domaće kratkopričaške scene. I više nego dovoljno da zainteresira dosadašnje i sve buduće poklonike književne kratke priče.

Otvoreni sat kratke priče i romana

Kako se gradi priča, a kako roman; kako brusiti tekst, a kako ego – zajedno s polaznicima radionica kreativnog pisanja Bookse i CeKaPe-a otkrivat će najslavniji književnik među profesorima i dugogodišnji voditelj radionica kratke priče i romana Zoran Ferić te jedan od najpoznatijih baskijskih autora, svestrani Harkaitz Cano. Otvoreni sat na rasporedu je u ponedjeljak, 1. lipnja, u 17 sati, u zagrebačkom klubu Booksa. Program je namijenjen dosadašnjim i budućim polaznicima radionica kreativnog pisanja, a dobrodošli su i svi čitatelji namjernici. Razgovori će se uz pomoć prevoditelja održavati na hrvatskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Što pisac nosi preko oceana?

Bolaño, Vargas Llosa, García Márquez, Donoso…, na svakog od južnoameričkih književnih divova koji su u Europi uspjeli dolaze tisuće onih za koje se ne zna. Što južnoamerički pisac donosi u Europu? I kako Stari svijet izgleda iz daljine ispričat će peruanski pisci trajno nastanjeni u Španjolskoj: Santiago Roncagliolo, dobitnik nagrade Alfaguara za roman ‘Crveni travanj’, i velemajstor kratke priče Fernando Iwasaki. Razgovor ‘Ameroeuropljani ili Euroamerikanci – što pisac nosi preko oceana?’ održat će se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD u 19 sati.

Večernja čitanja u Teatru &TD!

Uvijek posjećena Festivalska večernja čitanja održat će se na istoj lokaciji, u Teatru &TD, u 20.30 sati. Ljubitelji kratke priče Ameriku će otkrivati zajedno s kultnim Davidom Albaharijem, najutjecajnijim suvremenim piscem koji piše na španjolskom jeziku Álvarom Enrigueom; piscem, esejistom i povjesničarom Fernandom Iwasakijem, Mašom Kolanović, novom zvijezdom meksičke književnosti Valeriom Luiselli i Gordanom Nuhanovićem.

Detaljan program za ponedjeljak, 1. lipnja

R. C.  / Foto: Martina Kenji


FEKP-Velika Gorica FEKP: Književni susret u Velikoj Gorici
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,