Otvoren 17. Vukovar Film festival

Vjerojatno nikad prije Vukovarski filmski festival nije imao veću glumačku zvijezdu od Niamh McCormack, mlade irske glumice koja je ujedno odigrala i glavnu ulogu u filmu ‘Čarobna frula’ redatelja Floriana Sigla, djelu koje je otvorilo 17. filmski festival u najljepšem gradu na Dunavu.

U izvršnoj produkciji Rolanda Emmericha, redatelja poznatih blockbustera kao što su ‘Zvjezdana vrata’, ‘Dan nezavisnosti’ i ‘Dan poslije sutra’, ‘Čarobna frula’ fantastični je glazbeni i akcijski spektakl u kojem McCormack tumači ulogu Sophie, mlade djevojke u koju se zaljubljuje glavni lik filma Tim koji sanja o tome da će jednoga dana postati slavnim opernim pjevačem.

Plavi tepih postavljen na ulazu u dvorac Eltz poslužio je kao mjesto radnje hrvatske premijere tog izvrsnog filma u kojem su, pored glumice McCormack, uživali direktor festivala Darko Puharić, glumica Areta Ćurković, članovi stručnog žirija Sandra Lončarić, Eduard Galić i Dalibor Grubačević te Daria Simeonova i Daria Dimitrova, glavne glumice bugarskog filma ‘Majka’ koji se prikazuje u službenoj konkurenciji festivala u subotu, 26. kolovoza, u Hrvatskom domu Vukovar.

No večer je “ukrala” Niamh McCormack koja je izazvala veliku pozornost medija i fotografa s kojima je podijelila svoje oduševljenje Vukovarom i hrvatskim gostoprimstvom budući joj je ovo bilo prvi put da je u Hrvatskoj. Svečanost otvorenja 17. Vukovarskog festivala vodila je Karmela Vukov Colić, a na pozornici su joj se redom pridružili Darko Puharić, novi direktor festivala, zatim Katja Kuceja, voditeljica Odjela za kulturu njemačkog veleposlanstva koja je u ime službenog partnera festivala, Savezne Republike Njemačke, pozdravila prisutne i izrazila veliko zadovoljstvo ostvarenom suradnjom.

Filmski festival u Vukovaru održava se od 24. do 27. kolovoza, a publiku očekuje 13 igranih filmova u službenoj konkurenciji, sedam dokumentaraca u konkurenciji, dva egipatska filma u popratnom programu ‘Rijeka prijatelj: Nil’ čije se projekcije održavaju na potpuno novoj lokaciji amfiteatra Vukovarskog vodotornja te četiri filma programa 100 godina Disneyja čija se obljetnica slavi u sklopu Dječjeg vukovarskog filmskog festivala organiziranog u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke.

P.R. / Foto: VFF


Vukovar: Festival otvara Mozartova filmska Čarobna frula

Novo ruho Vukovar Film Festivala

Tagged: , , , , , , , ,