Novo ruho Vukovar Film Festivala

Sedamnaesti po redu filmski festival u Vukovaru održat će se od 24. do 27. kolovoza.

U četiri dana posjetitelje festivala očekuje atraktivan filmski program predvođen ranije najavljenim remek-djelom ‘Anatomija pada’, dobitnikom nagrade Zlatna palma za najbolji film u Cannesu te povijesnom dramom, ujedno i velikom uspješnicom Jeanne du Barry s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi koji je otvorio Cannes i kojeg je do danas u francuskim kinima pogledalo gotovo 800.000 ljudi. Vukovarski filmski festival svakako je poseban jer, osim kvalitetnog programa igranih i dokumentarnih filmova, donosi bogate i jedinstvene popratne događaje.

Pet je lokacija na kojima će posjetitelji moći uživati u filmovima i popratnom festivalskom programu: dvije su vanjske – perivoj dvorca Eltz i Vukovarski Vodotoranj, a tri su unutrašnje – dvorac Eltz, Hrvatski dom Vukovar i Ružičkina kuća. Igrani filmovi u konkurenciji moći će se pogledati u Hrvatskom domu, a dokumentarci u dvorani dvorca Eltz. Ove će godine vukovarski festival imati i posebnu zemlju partnera – Njemačku. Cilj je ostvariti što bolje dugoročne odnose s podunavskim zemljama tako da je za očekivati da je ovo tek prva u nizu godina i zemalja koja će postati zemljama partnerima.

Festival svečano otvara njemački fantastični film ‘Čarobna frula’ redatelja Floriana Sigla u kojem su glavne uloge ostvarili dobitnik prestižne nagrade Oscar F. Murray Abraham, Iwan Rheon (glumac koji je utjelovio lik Ramsaya Boltona u TV-seriji ‘Igra prijestolja’) te mlade glumačke zvijezde Jack Wolfe, Amir Wilson, Niamh McCormack i Cosima Henman. Riječ je o filmskoj adaptaciji istoimenog opernog djela Wolfganga Amadeusa Mozarta snimljenoj u izvršnoj produkciji Rolanda Emmericha (‘Zvjezdana vrata’, ‘Dan nezavisnosti’, ‘Dan poslije sutra, ‘Patriot’) u kojoj glumci samostalno izvode čak 17 arija i koja je premijerno prikazana na festivalu u Zurichu. Svečano otvorenje za uzvanike, ali i za publiku – određeni broj karata će se za ovu projekciju nalaziti u slobodnoj prodaji – održat će se na perivoju dvorca Eltz, posjetiteljima festivala dobro poznatoj vanjskoj lokaciji koja je ujedno i savršeno mjesto za prikazivanje filma snimljenog prema nekom Mozartovu djelu.

Trinaest igranih filmova nalazi se u službenoj konkurenciji za nagradu Zlatni šlep. Posebna novost jest ta da je s igranim filmovima u konkurenciji po prvi put u povijesti festivala zastupljeno svih 10 podunavskih zemalja. Tako će vukovarska publika imati priliku vidjeti najnovija i najkvalitetnija ostvarenja dugometražnog filma iz Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Moldavije i Ukrajine. Države Slovačka, Njemačka i Mađarska imaju po dva predstavnika u konkurenciji igranog filma, dok ostale zemlje imaju po jednog. Drugi njemački film u službenoj konkurenciji romantična je komedija ‘Prekrasno’ redateljice Karoline Herfurth, nominirana u kategoriji najboljeg filma za nagradu German Film, a govori o pet žena različitih dobnih skupina koje se suočavaju s problemima vlastitog izgleda i svojim životnim očekivanjima.

U konkurenciji dokumentarnog programa na festivalu će se naći sedam naslova. Iz Hrvatske će biti prikazan kino-hit ‘El Shatt – Nacrt za utopiju’ redatelja Ivana Ramljaka kojem će ova projekcija ujedno biti i slavonska premijera. Jedan od onih dokumentaraca koji će izmamiti najveće zanimanje publike i javnosti svakako je ‘Naš mali’ – topla, poetična i edukativna priča o košarkaškom velikanu Draženu Petroviću redateljice Ivane Guberine.

Pored službene konkurencije igranog i dokumentarnog filma na 17. vukovarskom festivalu bit će prikazana i tri popratna filmska programa, među kojima je ‘Cannes u Vukovaru’. Na poseban način obilježit će se i 100 godina Disneyja, i to u sklopu programa Dječji vukovarski filmski festival, a bit će organizirane razne radionice za djecu te prigodna izložba.

Vukovarski festival od sada ima potpuno novu ekipu, uključujući direktora festivala Darka Puharića, umjetničkog ravnatelja Daniela Rafaelića i festivalsku producenticu Ivu Cikojević. Cijeli događaj podignut je na jedan nivo više ne samo s atraktivnim filmskim programom, već i sa svim popratnim programima koji festival čine upravo onime što on mora biti – mjestom okupljanja filmskih profesionalaca i znatiželjnika.

P.R. / Foto: VFF


Pobjednik Cannesa otvara 17. Vukovar Film Festival


Tagged: , , , , , , , , , ,