Otvoren 18. Zagreb Film Festival

Direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta otvorili su putem internetskog prijenosa uživo 18. izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF).

Festival koji slovi kao jedna od najživljih domaćih manifestacija, održat će se bez fizičkog druženja i zabava, ali će osam festivalskih dana ispuniti online projekcijama preko sto filmskih naslova, zanimljivim predavanjima i radionicama koje će moći pratiti publika iz cijele Hrvatske.

Filmski tulum počeo je projekcijom izvankonkurentskog naslova, miljenika berlinske i pulske publike, filma ‘Otac’ u režiji Srdana Golubovića, a nastavit će se u ponedjeljak od 18 sati uz projekcije biografskog filma ‘Havel’ u režiji Sláveka Horáka o slavnom češkom piscu i državniku te filma ‘Jeka’, vizualno očaravajuće razglednice s Islanda u režiji Rúnara Rúnarssona…

‘Proteklih 17 izdanja Zagreb Film Festivala započinjali bismo pozdravom uvaženih predstavnika gradskih i državnih institucija. Predstavnika institucija, sponzora i stranih gostiju nema. Kina večeras nema. Odnosno, ima. Mi smo tu, ali ispred nas nema vas. Nema publike. Mi sad ne znamo tko nas sve gleda na svojim ekranima. Pa vas onda bez nekog posebnog protokolarnog reda od srca sve pozdravljamo i iskreno vam zahvaljujemo što ste ponovno uz nas na početku ovog, nazvao bih ga posebnog i drugačijeg festivalskog izdanja’, izjavio je Boris T. Matić.

‘Od početka pandemije, u proteklih 8-9 mjeseci pozorno smo pratili što se zbiva na festivalskoj sceni i kod nas i u svijetu te smo sve vrijeme radili na nekoliko različitih scenarija kako održati ovaj punoljetni Zagreb Film Festival. Planirali smo, da tako kažem, normalno izdanje festivala. Onda neku kombinaciju između prikazivanja filmova u kinima s dijelom programa online. Htjeli smo se vratiti u dvoranu Studentskog centra, iz koje je cijela festivalska priča započela 2003. godine, gdje je prema novim mjerama umjesto 1100 mjesta trebalo biti njih 300. Do zadnjeg trenutka nadali smo se da ćemo se ipak, pa makar i u ograničenom broju, gledati u mraku kinodvorana. No kako je u proteklih par tjedana broj oboljelih jako narastao, jedino odgovorno i razumno rješenje bilo je ići u potpunosti online.’

P. H. / Foto: Samir Cerić KovačevićTagged: , , , , , , , , ,